Kjønnsorganer er organsystemer for produksjon av kjønnsceller og kjønnshormoner. Både dyr, planter, alger og sopp har kjønnsorganer.

Bakterier har ikke kjønnet formering, og mangler dermed også kjønnsorganer. Mange arter har både vegetativ og kjønnet formering.

Kjønnsorganer hos bakterier, alger, sopp og planter

Den enkleste formen for kjønnsorganer finner vi hos en del alger og sopp. Hos disse er det ingen morfologisk (ytre) forskjell mellom de hannlige og de hunnlige kjønnsorganene. Gametene (kjønnscellene) som dannes der, er også utseendemessig like, men fysiologisk forskjellige (isogami).

Andre arter har anisogami, det vil si at det er en størrelsesforskjell mellom kjønnsorganene og mellom gametene. Ved oogami er de hunnlige kjønnsceller blitt ubevegelige og kalles eggceller, mens de bevegelige hannlige kjønnscellene kalles spermatozoider eller sædceller. Oogami finner vi for eksempel hos arter av tang og tare. Hos de fleste alger er kjønnsorganene encellede, og celleinnholdet deler seg opp i en eller mange kjønnsceller.

Moser og karsporeplanter

Hos moser og karsporeplanter er derimot kjønnsorganene mangecellede og omgitt av et vegglag av sterile celler. De hannlige kjønnsorganer kalles her anteridier og er kuleformede eller kølleformede dannelser. I deres indre dannes et stort antall spermatozoider. De hunnlige kjønnsorganer, arkegonier, er flaskeformede dannelser med en halsdel og en bukdel, hvor en enkelt eggcelle ligger. Hos mosene sitter kjønnsorganene i enden av hovedaksen eller sidegrenene. Hos bregnene sitter de derimot på forkimen, et ganske lite grønt prothallium tett ned mot jorden.

Nakenfrøete og dekkfrøete planter

Hos nakenfrøete planter er kjønnsorganene sterkt reduserte. Arkegonier kan fremdeles tydelig sees inne i frøemnet. Derimot er anteridiene så å si forsvunnet. Under pollenkornets spiring dannes en generativ celle, som man antar er det reduserte anteridium, og som frembringer to sædceller. Hos dekkfrøete planter er også arkegoniene forsvunnet, og bare eggcellen er igjen.

Kjønnsorganer hos dyr

Kjønnsorganer hos dyr med kjønnet formering, også kalt forplantnings-, generasjons- eller genitalorganer, er den samling organer som henholdsvis utvikler kjønnsceller (gameter), lagrer dem, leder dem ut, og eventuelt fører dem over til et annet individ.

Kjønnsorganene omfatter primære kjønnsorganer (gonader, det vil si testikkel og eggstokk), der kjønnscellene utvikles og modnes; lagringssted (for eksempel sædleder, «sædblære»), fraførende kanaler (sædleder, eggleder) og paringsorganer. I disse organsystemene inngår kjertler på ulike nivåer, som har til oppgave dels å styre utvikling, modning og avgivelse av kjønnsceller, dels å ernære dem og sørge for deres transport og eventuelle overføring til et annet individ under optimale betingelser.

Hvis individets primære kjønnsorganer normalt danner både sæd- og eggceller, er arten tvekjønnet (ekte hermafroditt). Danner individet derimot enten sæd- eller eggceller, er kjønnsorganene spesialiserte og fordelt på to kjønn, og arten er særkjønnet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg