Kjernefamilie, eller elementærfamilie, betegner grunnenheten i menneskelige slektskapssystemer. Slike enheter integrerer slektskapsrelasjonene av første grad, de såkalte primærrelasjonene. Det finnes tre slike relasjoner: ekteskap/anerkjent parforhold, forholdet mellom foreldre og barn (inklusive adoptivbarn), samt forholdet mellom søsken (inklusive adoptivsøsken). I det minste må de to første av disse relasjonene være tilstede for at en enhet kan kvalifisere som en hel kjerne- eller elementærfamilie.

Kjernefamilier som utgjør egne hushold kalles kjernefamiliehushold. Dette begrepet brukes for å skille denne typen boenheter fra andre husholdstyper, for eksempel eneboerhushold og storfamiliehushold (omfatter flere kjernefamilier). I denne sammenhengen kan hushold som består av én forelder med dennes barn (inklusive adoptivbarn) klassifiseres som en del-kjernefamilie. Kjernefamiliehushold som dessuten omfatter ste- og/eller fosterbarn kan kalles utvidete kjernefamiliehushold. Hushold kan også bestå av personer som relaterer seg gjennom fjernere slektsskapsrelasjoner eller som ikke er slektninger overhodet. Selv om kjernefamiliehusholdet er den vanligste husholdstypen i mange moderne samfunn, varierer sammensetningen av ulike husholdstyper mellom ulike samfunn og mellom ulike epoker i de samme samfunnene. Det finnes også samfunn der det er vanlig at medlemmer av samme kjerne- eller elementærfamilie er fordelt på flere hushold.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg