Kjemosyntese er en syntese av organiske forbindelser fra enkle uorganiske forbindelser under utnyttelse av kjemisk energi. Prosessen foregår hos kjemoautotrofe bakterier.

Faktaboks

Uttale
kjemosyntˈese

Dette er en parallell prosess til fotosyntesen hos grønne planter, der syntesen er avhengig av lysenergi. Bakteriene skaffer seg energien ved oksidasjon av forbindelser som ammoniakk, hydrogensulfid, toverdige jernforbindelser, metan og molekylært hydrogen. Etter at forbindelsen er tatt opp i bakterien foregår det en elektrontransport i cellen fra det reduserte substratet til oksygen. Ved denne prosessen dannes den energirike forbindelsen adenosintrifosfat, ATP, og den sterkt reduserende forbindelsen nikotinadenindinukleotid, NADH + H+, et pyridin-nukleotid. Disse forbindelsene medvirker ved assimilasjonen av CO2 og dannelse av karbohydrat.

Blant viktige kjemoautotrofe bakterier er nitrifikasjonsbakterier i jord. Her omdanner først Nitrosomas ammoniakk til nitritt, og dette omdannes videre av Nitrobacter til nitrat, som lett tas opp av plantenes røtter. Jernbakterier som finnes i jernholdig substrat, for eksempel jernrør, oksiderer toverdige jernioner til treverdige, som felles som jernhydroksid (rust). Svovelbakterier på bunnen av stillestående vann oksiderer hydrogensulfid til svovel eller svovelsyre. Hydrogenbakterier, knallgassbakterier, oksiderer hydrogen til vann.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg