Halysites, fossil korall
Den siluriske kjedekorallen Halysites.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Kjedekoraller er en utdødd koralldyrslekt i underklassen tabulate koraller. Den forekom i paleozoikum fra mellom-ordovicium til tidlig devon, men hadde størst utbredelse i silur, og var alminnelig i norsk sen-ordovicium og silur. Ovenfra ser kolonien ut som snirklete bånd som (iblant) møtes av små rør der dyrene har sittet («koralitter»), med sediment liggende mellom båndene.

Faktaboks

Også kjent som
halysitider Halysites

Vanlige slekter i Norge er Halysites og Catenipora. De kan kjennes fra hverandre på at hos Catenipora er alle koralittene like store langs båndene, mens hos Halysites finnes det små koralitter («mikrokoralitter») mellom de store koralittene.

Det er usikkert hvor gode disse karaktertrekkene er. Det er stor variasjon i morfologi hos disse dyrene, og variasjonen innenfor en art kan iblant være større enn forskjellen mellom slekter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg