Kjønnsproporsjon er forholdet mellom hanner og hunner i en populasjon.

Faktaboks

Også kjent som
kjønnsfordeling

Kjønnsbestemmelse ved kjønnskromosomer gir teoretisk et 1:1-forhold ved befruktning i seksuelt reproduserende organismer. Under forholdsvis generelle betingelser er dette en utviklingsmessig (evolusjonær) stabil tilstand. Andre forhold kan imidlertid forårsake et avvik fra dette 1:1-forholdet, for eksempel stor grad av innavl i populasjonen.

Aldersstruktur

Det er ikke uvanlig at forholdet mellom antallet hanner og hunner endrer seg med alderstrukturen til individene i en populasjon. For eksempel dør mange hanner som resultat av fysiske kamper om tilgang til hunner (se seksuell seleksjon). Det er derfor vanlig å studere forholdet mellom antall hanner og hunner i en populasjon på fire ulike stadier:

  • det primære kjønnsforholdet er forholdet ved befruktning
  • det sekundære kjønnsforholdet er forholdet ved fødsel
  • det tertiære kjønnsforholdet er forholdet hos seksuelt modne organismer.
  • det kvartære kjønnsforholdet er forholdet etter reproduksjon.

Mennesket

Den normale kjønnsproporsjonen ved fødsel for mennesket er marginalt litt flere gutter enn jenter. En studie fra USA fant at det fødes 1000 gutter per 934 jenter.

Hvorfor det fødes flere gutter enn jenter er trolig en kombinasjon av flere faktorer. Blant de foreslåtte faktorene finner man for eksempel mors alder, samt eksponering for en rekke ulike kjemiske stoffer fra blant annet plantevernmidler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg