Kjønnsceller

Kjønnsceller. Skjematisk fremstilling av modningsdelingene til kjønnsceller i de hannlige (til venstre) og hunnlige (til høyre) primære kjønnsorganer.

Av /Store norske leksikon ※.
Spermier

Levende spermier (sædceller) fra menneske, fotografert gjennom lysmikroskop.

Av /NTB Scanpix ※.

Kjønnsceller er celler som overfører arveanlegg (DNA) fra én individgenerasjon til den neste. Hos mennesket heter kjønnscellene eggceller hos kvinner og sædceller hos menn. Eggcellene produseres i eggstokkene, mens sædcellene produseres i testiklene. Kjønnscellene inneholder halvparten av det antallet kromosomer som finnes i alle de andre cellene i kroppen. Hos mennesket har kjønnscellene 23 kromosomer i stedet for 46, og det finnes bare én «utgave» av hvert kromosom, ikke par. Ved befruktningen, det vil si sammensmeltingen av eggcelle og sædcelle, får man igjen en celle med 46 kromosomer eller 23 par.

Faktaboks

Også kjent som
forplantningsceller gameter

Den nye generasjonen grunnlegges ved en sammensmelting av to, i regelen ulike, kjønnsceller; en hunnlig, oftest ubevegelig og stor eggcelle, og en hannlig, oftest bevegelig og liten sædcelle. I kjønnscellene er artens ulike kromosomer normalt til stede enkeltvis (haploid fase med halvert kromosomtall = n). I individets kroppsceller for øvrig foreligger kromosomene normalt parvis (diploid fase med dobbelt kromosomtall = 2n). I dyreriket og hos enkelte planter (rene diplonter) utvikles kjønnscellene i forbindelse med spesielle former for celledeling, modningsdelinger (meiose, se celledeling), der det artstypiske kromosomtallet halveres («reduksjonsdeling»), det vil si de ulike kromosompar skiller lag. I de hannlige primære kjønnsorganene frembringer modningsdelingene i hvert tilfelle fire sædceller (spermier) med halvert kromosomtall, men arvemessig med innbyrdes ulik utrustning. I de hunnlige primære kjønnsorganene resulterer modningsdelingene bare i én eggcelle med halvert kromosomtall, mens de såkalte pollegemene, også med halvert kromosomtall, ikke fungerer, men går til grunne. Det artstypiske kromosomtallet (2n) gjenopprettes ved befruktningen når en sædcelle forener seg med en eggcelle.

Modningsdelingene (meiosene) omfatter også en omfordeling av arveanleggene som er lokalisert til kromosomene. Siden hver art innehar et meget høyt antall arveanlegg, kommer kjønnscellene til å være bærere av innbyrdes ulike og enestående kombinasjoner av arveanlegg. Foreningen av de to kjønnscellene ved grunnleggelsen av et nytt individ innebærer en rekombinasjon av to enestående sett med arveanlegg, slik at hvert nytt individ med hensyn til arvemessig utrustning i prinsippet er enestående. Hos planter med generasjonsveksling dannes kjønnsceller ved vanlige celledelinger (mitoser) i den kjønnete generasjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg