Kjøkken er et rom for tilberedning av mat.

Faktaboks

Etymologi
av middelnedertysk, fra latin, beslektet med koke

Kjøkkenet i historisk perspektiv

De nordiske bondestuene hadde i eldre tid ikke eget kjøkken. Matstellet foregikk ved husets eneste ildsted i stuen, mens grovere tilberedning med slakt og lignende skjedde i et eget ildhus.

Under mer krevende forhold har kjøkkenet alltid vært utskilt som typisk arbeidsrom, gjerne lagt i kjeller eller egen fløy. Kjøkkeninnredningen over tid er preget av at ildstedet har utviklet seg fra åre til peis, støpejernskomfyr, gassapparater (fra cirka 1850) og fram til den elektriske komfyren, som ble vanlig fra 1920-årene.

Det moderne kjøkkenet

Viktig i kjøkkenets utvikling var Margarete Schütte-Lihotzky (1897–2000), en østerriksk, kommunistisk arkitekt. I 1926 formga hun et nytt kjøkken for masseproduksjon – Frankfurter-kjøkkenet (Frankfurter Küche). Utgangspunkt for det lange og smale kjøkkenet var et jernbanevognkjøkken. Grunntanken var å tilby et effektivt og funksjonelt arbeidsområde. I alt installerte Frankfurt by rundt 10 000 pre-fabrikkerte kjøkkener til byens arbeiderboliger.

I moderne tid er det foretatt omfattende studier for å gjøre innredningen så hensiktsmessig som mulig (se funksjonalismen). Samtidig har all slags teknisk, velformet utstyr bidratt til å redusere kjøkkenets karakter som plass for grovarbeid.

Dermed er det på nytt blitt vanlig med tett kontakt mellom kjøkkenet og oppholdsrom i huset. I noen få sammenhenger har dette igjen økt behovet for et grovkjøkken.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bing, Morten og Espen Johnsen (red) (1998). Nye hjem: Bomiljøer i mellomkrigstiden, Norsk Folkemuseum
  • U.n. (1944). Våre Hus, Norsk boligindustri A/S
  • U.n. (1953). Vårt kjøkken, Statens Opplysningskontor i husstell

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg