Kiwi er en klatrende busk som opprinnelig kommer fra Kina. Frukten (et bær) har en syrlig smak og spises naturell. Grønn kiwi er eggformet, 3–5 cm lang og har gråbrunt, loddent skall. Kjøttet er grønt med små, svarte frø. Norge importerer kiwi fra New Zealand og land rundt Middelhavet. Navnet kiwi er etter New Zealands nasjonalfugl (se kivier).
Faktaboks
- Uttale
- kˈiwi
- Også kjent som
- (tidligere A. chinensis)
- Vitenskapelig navn
- Actinidia deliciosa
- Beskrevet av
- (A.Chev.) C.F.Liang og Allan Ross Ferguson
- Årlig global produksjon
- 4,5 millioner tonn (2021)
Grønn kiwi inneholder enzymet actinidin som gir en syrlig smak og som fremmer mørning av kjøtt. Gul kiwi er mer avlang, har gult fruktkjøtt, glatt og spiselig skall, mangler actinidin og smaker dermed søtt. Kiwai ligner små, grønne kiwi, men har glatt, grønt skall. Den vokser i klaser, og smaker friskt og søtt.
Kiwi tilhører familien Actinidiaceae.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.