Global produksjon av kiwi, 1970-2021

1970 2000
1971 2500
1972 2845
1973 3638
1974 5608
1975 4415
1976 6076
1977 8041
1978 10228
1979 20150
1980 26687
1981 42346
1982 48166
1983 58139
1984 146793
1985 204546
1986 274308
1987 418651
1988 554175
1989 610366
1990 843011
1991 785430
1992 988319.79
1993 903987.9
1994 947493.75
1995 915865.66
1996 976190.55
1997 902203.49
1998 913541.66
1999 944641.48
2000 1888254.46
2001 1981996.9
2002 2037571.67
2003 2019319.35
2004 2301971.62
2005 2339791.18
2006 2511397.43
2007 2549311.09
2008 2745006.06
2009 2792538.99
2010 2837309.52
2011 2908199.35
2012 3052347.69
2013 3460218.46
2014 3622338.41
2015 4061076.14
2016 3924345.72
2017 3989893.01
2018 4253474.95
2019 4308671.77
2020 4431570.26
2021 4467099.33
Kilde: FAOSTAT

kiwi

.
Lisens: fri
Kiwi
Frukt fra ulike arter av Actinidia. A = A. arguta, C = A. chinensis, D = A. deliciosa, E = A. eriantha, I = A. indochinensis, P = A. polygama, S = A. setosa.
Kiwi
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Kiwi
Kiwi-busker som er bundet opp på en kiwiplantasje.
Kiwi
Av /Klingon.
Lisens: CC BY SA 3.0

Kiwi er en klatrende busk som opprinnelig kommer fra Kina. Frukten (et bær) har en syrlig smak og spises naturell. Grønn kiwi er eggformet, 3–5 cm lang og har gråbrunt, loddent skall. Kjøttet er grønt med små, svarte frø. Norge importerer kiwi fra New Zealand og land rundt Middelhavet. Navnet kiwi er etter New Zealands nasjonalfugl (se kivier).

Faktaboks

Uttale
kˈiwi
Også kjent som
(tidligere A. chinensis)
Vitenskapelig navn
Actinidia deliciosa
Beskrevet av
(A.Chev.) C.F.Liang og Allan Ross Ferguson
Årlig global produksjon
4,5 millioner tonn (2021)

Grønn kiwi inneholder enzymet actinidin som gir en syrlig smak og som fremmer mørning av kjøtt. Gul kiwi er mer avlang, har gult fruktkjøtt, glatt og spiselig skall, mangler actinidin og smaker dermed søtt. Kiwai ligner små, grønne kiwi, men har glatt, grønt skall. Den vokser i klaser, og smaker friskt og søtt.

Kiwi tilhører familien Actinidiaceae.

Næringsinnhold

Kiwi er meget rik på C-vitaminer. Kiwi inneholder cirka 71 mg vitamin C, 290 mg kalium, 83 prosent vann og 212 kJ tilført energi per 100 gram spiselig vare.

Kiwiproduserende land

Den største produksjonen av Kiwi foregår i Italia og New Zealand. Tallene i tabellen er fra 2012.

Land Produksjon i tonn
Italia 3 848 44
New Zealand 376 400
Chile 240 000
Hellas 161 400
Frankrike 65 253
Tyrkia 36 781
Iran 32 000
Japan 28 000
USA 26 853
Portugal 25 000

Kilde: FAO stat.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

kiwi
Actinidia deliciosa
Artsdatabanken-ID
127906
GBIF-ID
7270761

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg