En kilde er opphav til kunnskap eller informasjon, for eksempel en person med kjennskap til et saksfelt eller en bok som inneholder faktaopplysninger. Det er vanlig å skille mellom kilden (avsenderen) og kildematerialet (det som formidles, muntlig utsagn, skriftlig dokument, digitalt materiale).

Innen historiefaget er det vanlig å skille mellom primærkilder og sekundærkilder. Primærkilder er det originale materialet, for eksempel dokumenter, brev og bilder, som historikeren baserer sin kunnskap på. Sekundærkilder er tolkninger av primærkilder, for eksempel historikerens fortelling. Kildekritikk er en vurdering av historiske dokumenter for å avgjøre om de er til å stole på, om de er troverdige.

Innen journalistikken er en førstehåndskilde eller øyenvitnekilde en som selv har opplevd eller erfart det vedkommende uttaler seg om, mens en annenhåndskilde refererer til noe han eller hun har hørt, lest eller på annen måte fått gjengitt fra en førstehåndskilde. Beskyttelse av kilder regnes som et av de viktigste presseetiske prinsippene. Saker av stor samfunnsmessig betydning lages ofte etter tips fra varslere som ønsker anonymitet. Vær varsom-plakaten inneholder bestemmelser om aldri å oppgi navn på kilder for opplysninger som er gitt under løfte om anonymitet, hvis ikke vedkommende selv samtykker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg