Kickboksing
Kickboksing er en kampidrett hvor det er tillatt både å slå (med boksehansker) og sparke mot overkroppen. Bildet viser Mette Solli (til venstre) som forsvarer sin VM-tittel i kickboksing i klasse 54 kilo mot franske Roxane Laszak i 2009.
Kickboksing
Av /NTB Scanpix.
Kickboksing

Kickboksing. Mette Solli (til venstre) under en kamp mot franske Roxane Laszak i Oslo 2004, hvor hun ble profesjonell verdensmester i fullkontakt-kickboksing (i 54 kg-klassen). Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Kickboksing er kampsport hvor det er tillatt å slå (med boksehansker) og sparke mot overkroppen. Man kjemper kun stående. Idretten vokste frem i USA på 1970-tallet, og ble populær på kort tid. På 1980-tallet var de fleste utøverne menn, men på slutten av 1990-tallet vokste interessen blant jenter. I dag trenes kickboksing av barn, ungdom og voksne av begge kjønn.

Faktaboks

Uttale
kˈickboksing
Etymologi
av engelsk ‘sparke’

Kampsporten har blitt kalt en moderne versjon av karate, taekwondo og boksing. Men i motsetning til blant annet karate og taekwondo, trenes det ikke mønstre. I stedet trener nybegynnere på kampteknikker med én gang.

Kickboksing bygger ikke på eldre tradisjoner og filosofier, slike spesielt mange asiatiske kampsporter gjør. Mental trening, etikk og moral er likevel en viktig del av idretten. En kickbokser skal aldri gi opp. Hun skal respektere seg selv og det hun lærer på treningen. Utøverne skal også ha respekt for hverandre, men det bukkes ikke.

En typisk kickboksingtrening begynner gjerne med oppvarming, for eksempel skyggeboksing. Jogging i sirkel og øvelser for balansen og reaksjonsevnen er også vanlig. Deretter fokuseres det ofte på grunnteknikker. Elevene trener på slag- og sparketeknikker, fotarbeid, unnvikelse av angrep, blokkeringer og pareringer. I løpet av økten kan det benyttes sparkeputer og boksesekk. Man kan veksle mellom på å trene på grunnteknikker alene og med en partner. Sparring er også en vanlig del av kickboksingtreningen. To elever utfører bestemte kampteknikker mot hverandre, eller kjemper fritt. Det er fokus på blant annet reaksjonsevne og kondisjon. I likhet med mange andre kampsporter, avsluttes gjerne kickboksingøkten med en styrkedel. Den kan bestå av pushups, situps, spensthopp, ryggtrening eller andre styrkeøvelser, før det hele avrundes med uttøying. Noen klubber bruker musikk under deler av treningsøkten.

Historikk

Kickboksing ble utviklet i USA på 1970-tallet. Èn teori går ut på at det var karateutøvere som ønsket å teste evnene sine i mest mulig virkelighetsnære konkurranser, uten å måtte ta hensyn til mange regler og asiatiske tradisjoner, som tok initiativ til å utvikle den nye idretten. I begynnelsen ble kampsporten kalt fullkontakt karate. Det ble arrangert mesterskap hvor harde treff, samt knockout, var lov. Konkurransene ble avholdt på matter, slik som i karate. Dette skal ha vart frem til Howard Hansen, en tidligere karateutøver, begynte å arrangere kamper i firkantede bokseringer. Etter hvert utviklet erfarne utøvere et sett med regler. Konkurransedeltagere ble delt inn i vektklasser, og bruk av knær og albuer ble forbudt. Etter at kickboksing ble kritisert for å være skadelig, ble det også bestemt at alle konkurranseutøvere måtte bruke hjelm, tannbeskytter og hansker.

I dag regner WAKO (World Association of Kickboxing Organization) med at rundt fire millioner mennesker verden over trener kickboksing.

Klær og utstyr

Utøverne trener barbeint i en T-skjorte eller singlet, og en vid bukse. Det finnes egne kickboksingbukser laget i et lett materiale. Etter hvert som man får mer erfaring, blir det også nødvendig med beskyttelsesutstyr. Eksempler på beskyttelsesutstyr er leggbeskyttere, fotbeskyttere, boksehansker, hjelm, tannbeskytter, susp, brystbeskyttelse for kvinner, og wraps/bandasje til hender og håndledd.

Gradering og belter

En kickboksingklubb avholder vanligvis gradering to ganger årlig, og denne kan vare fra én til fire og en halv time, avhengig av hvilket nivå utøverne er på. Man skal vise forskjellige grunnteknikker, og kombinasjoner av disse. I tillegg sparrer to og to mot hverandre, og man gjør styrkeøvelser. For høyere belter kan musical forms være en del av graderingen. Dette er grunnteknikker satt fritt sammen til selvvalgt musikk.

I tillegg til å demonstrere at man behersker grunnteknikker og sparring godt, skal man også bevise at man holder ut og ikke gir opp på tross av fysisk og psykisk slitenhet.

Dersom man består graderingen, får man tildelt et belte med fargen som tilsvarer det nye nivået man har nådd.

Eksempel på beltegrader:

  • Gult
  • Oransje
  • Grønt I
  • Grønt II
  • Blått I
  • Blått II
  • Brunt I
  • Brunt II
  • Brunt III
  • Svart

Konkurranser

Det finnes flere konkurransegrener innen kickboksing. Utøvere står fritt til å konkurrere i ulike grener. Det er ikke lov med treff mot kragebeinet, strupe-hodet, ryggen og bakhodet.

Fullkontakt

Amatørkamper varer i 3 ganger 2 minutter, og den som får flest poeng eller slår ut motstanderen, vinner. Proffkamper varer mellom 5 og 12 runder. Fullkontakt krever mye styrke, utholdenhet og råskap. Teknikkene er ofte ikke så detaljerte og varierte som i semikontakt, men til gjengjeld hardere. Kampene utkjempes i boksering.

Semikontakt/pointfighting

Hovedfokus er på å vise koordinasjon og hurtige, riktige teknikker. Kampene foregår på matter, og styrken i slag og spark skal være begrenset og kontrollerte. Man får poeng for å treffe motstanderen i magen, brystet, ansiktet og hodet. Kampen stoppes hver gang en av utøverne får inn et treff. Deretter startes kampen igjen, fra midten av matten.

Lettkontakt

Konkurransen foregår på en matte, og den som får flest poeng vinner. Lettkontakt ligner fullkontakt, bortsett fra at slagene og sparkene er noe svakere. Det er viktigere å vise at man har god selvkontroll og kontroll på teknikkene, enn å få inn harde treff.

Musical forms

I denne oppvisningsgrenen setter utøvere sammen forskjellige teknikker etter eget valg, og utfører dem til selvbestemt musikk. Det skal se ut som om de kjemper mot én eller flere usynlige motstandere. Man kan velge mellom å fremføre programmet alene, eller sammen med flere. Dommerne gir poeng etter styrke, balanse, koordinasjon, timing og hvor vanskelige teknikkene er. Som deltager i musical forms har man lov å bruke våpen (for eksempel nunchaku), og akrobatiske teknikker. En musical form varer i maksimalt ett minutt og tretti sekunder.

Fullkontakt med lowkick

Denne grenen ble godkjent i Norge i mars 2010. Den ligner fullkontakt, men det er i tillegg lov å sparke med full kraft mot låret. Kampene utkjempes i boksering.

Kickboksing med K1-regler

Også denne grenen ble godkjent i mars 2010. Man følger reglene for fullkontakt, men har også lov til å sparke under beltestedet (mot lår og legger), samt å bruke knærne. Det er i tillegg tillatt å holde i motstanderen i opptil fem sekunder mens man utfører én kneteknikk. Kampene utkjempes i boksering.

Kickboksing i Norge

Norges Kickboxingforbund ble stiftet 1984, og var prøvemedlem i Norges idrettsforbund (NIF) fra 1994, deretter særforbund fra 1996. Forbundet har arrangert NM fra 1985 og har ca. 5500 medlemmer. Den første kongepokalen ble utdelt i 1999. Norges Kickboxingforbund er tilsluttet World Association of Kickboxing Organizations (WAKO), som også organiserer profesjonell kickboksing og thaiboksing (muay thai). WAKO arrangerer årlige amatørmesterskap, vekselvis EM og VM.

Norske utøvere har vunnet mange medaljer i internasjonale mesterskap. Mette Solli og Thea Næss er to av Norges mest kjente kickboksere.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (4)

skrev jon petter wettre

Hva er forskjellen på fullkontakt og lettkontakt, hvis begge har til hensikt å slå ut motstanderen? Og hva e r forskjellen på semikontakt og lettkontakt? Konkurrerer er utøver i alle eller bare én av disiplinene? De kongepokalvinnerne som er listet opp, har de konkurrert i én , to eller alle tre variantene? Mvh Jon Wettre

svarte Annette Münch

Hei, Jon Petter Wettre. Artikkelen er nå oppdatert, og du kan forhåpentligvis finne svar på spørsmålene dine!

Vennlig hilsen
Annette Münch

skrev jon petter wettre

Ytterligere spørsmål til artikkelen om kickboksing: Er slag mot hodet tillatt, som i boksing? KATA er forklart, men ikke introdusert, således blir det vanskelig å forstå om dett er en del av kickboksing, eller noe helt annet

svarte Gunn Hild Lem

Hei, vi har dessverre ikke noen fagansvarlig for denne kategorien. Vi tar vare på spørsmålet til vi finner en fagperson. Mvh Gunn Hild Lem

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg