Kendo. I denne japanske kampsporten benyttes bambussverd, en spesiell beskyttelsesdrakt og maske.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Kendo er en japansk kampsport hvor to motstandere med bambussverd (shinai) prøver å score poeng ved hugg mot hodet, magen, håndleddene eller støt mot strupen. Det er også lov å treffe motstanderen med kroppen for å få vedkommende ut av balanse. Slag og spark er ikke tillatt.

Faktaboks

Uttale
kˈendo
Etymologi
japansk ‘sverdets vei’

Kendo skiller seg fra vestlig fekting ved at utøverne hugger mer enn de stikker, og flytter seg rundt med store bevegelser. Det skrikes (kiai) før et angrep, og idet sverdet treffer. Å bruke stemmen slik skal hjelpe utøveren med å fokusere, styre pusten og å bygge opp et trykk i magen.

I likhet med andre budo-grener, handler ikke kendo kun om fysisk trening, men også om personlig vekst og verdier som høflighet, respekt og ærlighet. En trening kan både starte og slutte med meditasjon.

I kendo utføres også mønstre (kata) med tresverd mot en motstander uten beskyttelse.

Kamp

En kendo-kamp varer i fem minutter, og vinneren er den som først får to poeng. Går tiden ut, vinner den første som får et poeng. Tre dommere følger med på kampen, i tillegg til en tidtaker. En utøver får poeng når fremste tredjedel av sverdet treffer motstanderen på toppen av hodet (men), på håndleddet (kote), foran eller på siden av magen (do) eller på motstanderens strupebeskyttelse (tsuki).

Like viktig som å få poeng, er det å vise god holdning, konsentrasjon og reaksjonsevne, samt å ha en sterk kiai (angrepsskrik). Dommeren ser også etter om utøverne klarer å forholde seg rolig gjennom hele kampen.

Utstyr

Shinai
Av /Shutterstock.

Et moderne kendosverd (shinai) består av fire bambusstykker på 90–120 centimeter som holdes sammen av lær. Sverdet føres med begge hender. Kampdrakten består av en tykk, mørk jakke (kendo-gi) og en vid bukse (hakama), samt kroppsbeskyttelse i form av hjelm (men), magebeskyttelse (do), beskyttelse for skrittet (tare), hansker (kote) og hodetørkle (tenugui). Hodetørkleet har tre oppgaver. Det skal holde håret på plass, sørge for at hjelmen ikke kjennes hard mot hodet, og samle opp svette.Innen kendo er det egne regler for oppbevaring av utstyret.

Gradering

Som i andre budo-grener er også kendo-utøverne er inndelt i dyktighetsgrader, men det benyttes ikke belter eller merker. De første gradene i kendo kalles kyu. Elever under 13 år begynner på 6. kyu og graderer seg deretter til 5. kyu, og så videre nedover. Elever over 13 år begynner rett på 4. kyu. Deretter følger 3. kyu, 2. kyu og 1. kyu. Etter kyu-gradene, kan en utøver gradere seg til 1. dan. Det må gå ett år før man kan forsøke å gradere seg til 2. dan, og deretter to år før neste forsøk til 3. dan. Tidligere var det mulig å gradere seg opp til 10. dan, men i dag er 8. dan den høyeste graden. Dan-graderinger kontrolleres av International Kendo Federation og European Kendo Federation.

Historie

Kendo
Av /Shutterstock.

Kendo utviklet seg fra kenjutsu (“sverdets kunst”), som ble lært bort på skoler (ryu) drevet av.

Frem til 1700-tallet ble det trent med ekte sverd, noe som førte til skader og dødsfall under trening. For å unngå dette, satte instruktørene angreps- og forsvarsteknikker sammen til mønstre (kata). Elevene kunne trene på mønstrene alene, eller med en partner. Fordi begge visste hva den andre kom til å gjøre, sank dødstallene. Fra siste halvdel av 1700-tallet begynte man også å benytte bambusstokker i stedet for ekte sverd, og beskyttelse på hode og armer.

I løpet av 1800-tallet brukte de fleste skolene samme type rustning som benyttes i dag. På denne tiden ble også meditasjon og filosofi en del av treningen. Konkurranser ble arrangert fra 1860-årene. I 1871 ble kendo pensum i japanske skoler, og i 1874 tok det japanske politiet kendo inn i sin opplæring.

I 1952 gikk sverdlærere fra forskjellige skoler sammen og grunnla det japanske kendoforbundet (ZNKR). De ble enige om regler for trening og konkurranser. I 1970 ble det internasjonale kendoforbundet (IKF) stiftet, og det første verdensmesterskapet for herrer ble arrangert samme år i Tokyo. Det første verdensmesterskapet for kvinner ble arrangert i 1997.

Kendo i Norge

Norges Kendoforbund ble stiftet 1985, og arrangerte NM for første gang samme år. Nå arrangerer norske klubber klubbkonkurranser én til to ganger i året. Det finnes også åpne mesterskap, hvor utøvere fra andre land og klubber deltar. NM arrangeres fortsatt årlig.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg