Kassiteritt
Kassiteritt er det eneste tinnholdige mineralet av betydning.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Kassiteritt i granittpegmatitt fra Tørdal i Telemark. Foto: Naturhistorisk museum, UiO

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Kassiteritt er et mineral som består av tinnoksid. Mineralet er for det meste svart eller brunt, men kan også være fargeløst eller gulrødt, med lys strek og diamantglans. Kassiteritt er den eneste tinnmalmen av betydning og har et teoretisk tinninnhold på 78,6 prosent. I naturen inneholder det ofte en del jern og andre bestanddeler. Mineralet er isotypt med rutil og pyrolusitt.

Faktaboks

Også kjent som
cassiteritt, tinnstein
Uttale
kassiterˈitt
Etymologi
av gresk ‘tinn’ og -itt

Forekomst, produksjon

Kassiteritt finnes primært i greisen, på hydrotermalganger og granittpegmatitter. Det finnes også i sand og grus på sekundære avsetninger. Verdens gruveproduksjon av tinn er på noe over 200 000 tonn med Brasil, Indonesia, Malaysia og Kina som de viktigste produsentlandene.

Forekomster i Europa er nå av liten økonomisk betydning (Böhmen og Sachsen; gruvedriften i Cornwall var viktig i bronsealderen). Kassiteritt er i Norge blant annet kjent i små mengder fra Bleikvassli gruver og fra Tørdal i Telemark.

Egenskaper

Egenskap Verdi
Sammensetning oksid
Kjemisk formel SnO2
Hardhet 6–7
Massetetthet 6,98–7,01 g/cm³
Krystallsystem tetragonalt

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg