Karve er en toårig urt i skjermplantefamilien. Frøene av karve brukes som krydder i forskjellige matretter og som smaksstoff i brennevin.
Faktaboks
- Etymologi
- middelnedertysk, over romanske språk fra arabisk
- Vitenskapelig navn
- Carum carvi
- Beskrevet av
- Carl von Linné
- Rødlistestatus i Norge
- LC – Livskraftig
Den blir 15–50 centimeter høy og har grov, tappformet rot, findelte blad og hvite eller rødlige blomster. De øvre stengelbladene har to små, finnete blad ved grunnen av bladsliren, noe som er enestående blant skjermplantene og derfor et godt kjennemerke. Frukten er fire millimeter lang og to millimeter bred. Den inneholder en tyntflytende olje, karveolje, som er meget aromatisk. Frukt av viltvoksende planter inneholder mer olje enn de som er dyrket.
Karve er utbredt i Nord-Asia og store deler av Europa, og i Norge på tørre engbakker nær dyrket mark gjennom hele landet, opptil 1250 meter over havet i Vestland.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.