Faktaboks

karlistbevegelsen
Uttale
karlˈistbevegelsen
Karikatur av karlister fra La Flaca i 1870
Karikatur av karlister fra det satiriske bladet La Flaca i 1870. Bildet viser de viktigste personer og prinsipper i karlismen i andre halvdel av 1800-tallet.
Don Carlos, greve av Molina
Karlistene ville sette Don Carlos, og senere hans etterkommere, på den spanske tronen.
Av .

Karlistbevegelsen, opprinnelig en reaksjonær, monarkistisk, klerikal bevegelse i Nord-Spania, særlig Navarra. Karlistene var tilhengere av den linjen av det spanske kongehuset som stammet fra don Carlos (1788–1855), yngre bror av kong Ferdinand 7, og ønsket at denne linjen skulle overta den spanske tronen. Karlistenes motto var «Gud, kongerike, konge».

Bevegelsen finnes fortsatt, og Sixto Bourbon og Carlos Javier Bourbon er dens nåværende tronpretendenter.

  • For å lese om den franske bevegelsen med samme navn, se karlister.

Historikk

Bevegelsens virksomhet førte til blodige opprør (karlistkrigene) i 1834–1840, 1848–1849 og 1872–1876. Også senere har karlistbevegelsen vært levende, selv om tilhengerne nok stammer fra andre sosiale kretser enn de opprinnelige. Etter at monarkiet ble avskaffet i Spania i april 1931, kom det til et langvarig spenningsforhold mellom forskjellige grupper monarkister, blant annet karlistbevegelsen, og republikanerne.

Bevegelsen var aktiv i kampen mot venstrerepublikanerne da borgerkrigen brøt ut i 1936, og i 1937 ble dens paramilitære avdelinger, de såkalte requetés, slått sammen med den fascistiske falangen. I 1968 ble karlistbevegelsens tronpretendent, prins Carlos Hugo av Bourbon-Parma, utvist fra Spania sammen med sin far, prins Javier, fordi de forsøkte å bli anerkjent som tronarvinger til den spanske tronen av general Franco.

Etter dette fortsatte venstredreiningen som hadde begynt i karlistbevegelsen få år senere. Bevegelsens ledelse ble sosialistisk og erklærte i 1971 åpent sin motstand mot Franco-regimet. Dette førte til en voldsom konflikt mellom forskjellige deler av bevegelsen, inkludert forsøk på væpnet kamp. Splittelsen førte også til stadig lavere oppslutning om karlistbevegelsen, fordi man ikke lenger visste om dette var en sosialistisk eller konservativ klerikal bevegelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg