Tørket kardemomme: Hel og malt

Kardemomme er et urgammelt krydder, og omtales ofte som «dronningen av krydder», med sin varme og behagelige smak. Det er også et av verdens dyreste krydder, ettersom en veldig stor plante må dyrkes for å produsere noen små frø.

Tørket kardemomme: Hel og malt
Av /Shutterstock.
Elettaria cardamomum

Elettaria cardamomum, kardemomme. Foto fra: Zanzibar

Kardemommeplante
.
Lisens: CC BY SA 3.0
Kardemommeblomst
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Kardemomme er en flerårig urt i ingefærfamilien.

Faktaboks

Uttale
kardemˈomme
Vitenskapelig navn
Elettaria cardamomum
Beskrevet av
(L.) Maton

Fra en jordstengel vokser det opp 4–5 meter høye, bladbærende skudd og 0,5 meter høye, blomstrende skudd. Bladene er lansettformede, mørkegrønne på oversiden og lyst grønne på undersiden. Blomstene sitter i klaser og er rørformet, usymmetrisk bygde, med grønnhvite kronblad og begerblad. Den iøynefallende delen av blomsten består av en omdannet hvit pollenbærer med dypt røde striper. Kapselfrukten er trerommet med brune til svarte, aromatiske frø.

Andre krydder med kardemomme i navnet finnes blant annet i slekten Amomum, som gir siamkardemomme, javakardemomme, bastardkardemomme og svart kardemomme.

Utbredelse

Artens opprinnelige utbredelse er ukjent, men den kommer sannsynligvis fra Sør-India eller Sri Lanka, ettersom dens nærmeste slektninger finnes der.

Den dyrkes i Sri Lanka, Sørøst-Asia, Jamaica, Guatemala og Australia.

Bruk

Arabisk kaffe
I arabisk kaffe blander man inn hele kardemommefrø før kaffen males.
Arabisk kaffe
Av /Shutterstock.

Kardemomme er et urgammelt krydder, og omtales ofte som «dronningen av krydder», med sin varme og behagelige smak. Det er også et av verdens dyreste krydder, ettersom en veldig stor plante må dyrkes for å produsere noen små frø.

Ingen av de andre internasjonalt brukte krydderne har et så ujevnt geografisk forbruksmønster. Nesten halve verdensproduksjonen brukes i den Nære Orient, først og fremst Saudi-Arabia, og i Skandinavia. Mens araberne bruker kardemomme i kaffen, bruker skandinavene den i bakverk som boller og vafler og enkelte kjøttretter. I India er kardemomme en del av karriblandinger og tygges sammen med betelblad. Kardemommeolje brukes i enkelte likører.

Kardemomme er en viktig ingrediens i mange krydderblandinger, blant annet garam masala og karri. I asiatiske og arabiske land brukes krydderet også til å smaksette kaffe og te.

Historie

Kardemomme kom til Europa fra India via Silkeveien flere hundre år før vår tidsregning og var et ettertraktet krydder hos grekerne allerede 300 år fvt. Det er imidlertid usikkert hvilken type kardemomme det var snakk om. De gamle grekerne og romerne skilte mellom amomum og cardamomum, men de blandet dem like ofte sammen og brukte navnene om hverandre. I de fleste tekster fra den tid er likevel cardamomum regnet som best, og amomum som ringere kvalitet. Antakelig er det snakk om ekte kardemomme og muligens svart kardemomme eller en annen amomum-art.

I Romerriket ble kardemomme også brukt til krydring av vin og i hårvann. I Kina var kardemomme (sannsynligvis en lokal variant, Amomum globosum) kjent fra tidlige tider, både som krydder i blant annet risboller og som et middel for å øke visdommen.

Fram til 1900-tallet ble kardemomme hovedsakelig høstet fra viltvoksende planter i India og Sri Lanka, men nå dyrkes planten i stor skala over store deler av den tropiske verden. India er fremdeles største produsent, men bruker det meste av krydderet selv. Guatemala er dermed største eksportør. Skandinavia, sammen med Midtøsten, er storforbrukere og står for omtrent halvparten av verdens kardemommeforbruk.

Innen folkemedisinen har kardemomme blitt brukt som afrodisiakum og mot blant annet fordøyelsesbesvær, betennelser og galle- og nyrestein.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

kardemomme
Elettaria cardamomum
GBIF-ID
2759871

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg