Karavane

Kamelkaravane nord for Kandahar på den gamle Silkeveien i Afghanistan.

Av /KF-arkiv ※.
Karavane-serai

Den siste autentiske, bevarte karavane-seraienSilkeveien ligger i Kirgisistan.

Av /NTB Scanpix.

En karavane er et reisefølge av handelsmenn, pilegrimer eller andre reisende. Fenomenet er særlig kjent fra Asia og Nord-Afrika, der det er lang tradisjon for at folk på reise slår seg sammen i store følger, som beskyttelse både mot eventuelle angrep og mot uvær og andre naturlige hindringer. Historisk har karavanene vært sentrale i utvekslingen av varer, ideer og kunnskap mellom Europa, Asia og Afrika.

Faktaboks

Uttale
karavˈane
Etymologi

via fransk caravane fra persisk

stepper og i ørkener ble det i hovedsak brukt kameler, blant annet på grunn av dyrets evne til å gå i lange perioder uten vann og dets kapasitet til å bære stor last. I fjelland ble det brukt muldyr, i tillegg til esler og hester. Størrelsen på karavanene varierte, men enkelte karavaner gjennom Sahara skal ha bestått av så mye som 12 000 kameler.

Langs karavanerutene ble det oppført karavanseraier. Dette var herberger for både mennesker og dyr hvor de reisende kunne hvile og spise. Karavanseraiene var i tillegg møtepunkt for utveksling av kultur, språk og religion. Dermed spilte karavaneveiene en viktig rolle i formidlingen av ideer og teknologi mellom Europa, Asia og Afrika.

Historie

Blant historiens mest berømte karavaneveier er Silkeveien. Silkeveien knyttet sammen Kina og Europa ved hjelp av flere ruter gjennom Sentral-Asia, og var i bruk allerede fra 100-tallet. Silke ble fraktet fra øst til vest, og ull, gull og sølv gikk fra vest til øst. Gjennom Sahara førte også flere kjente karavaneruter, og fra 700-tallet krysset store kamelfølger hele ørkenen for å frakte blant annet salt, gull og slaver. I tillegg gikk enorme muslimske pilegrimskaravaner fra Kairo, Damaskus og Bagdad til den hellige byen Mekka.

Med etableringen av sjøveier og utviklingen av moderne vei- og togforbindelser ble karavanehandelen svekket. Allerede på slutten av 1400-tallet begynte portugisiske sjøveier til Vest-Afrika å utfordre karavanerutene i Sahara. Mange karavaneveier blomstret likevel frem til 1800-tallet, før utbyggingen av vei- og togforbindelser, i tillegg til avskaffelsen av slavehandelen, førte til deres forfall. Dette gjaldt også de store pilegrimskaravanene. Åpningen av Suezkanalen og utviklingen av moderne dampskip førte for eksempel til at pilegrimer fra Kairo fra andre halvdel av 1800-tallet valgte sjøveien fremfor landveien for å nå Mekka.

Tradisjonelle karavaner transporterer fortsatt varer i noen deler av verden i dag, men i liten skala. Blant annet frakter tuareger fortsatt saharasalt på kamelrygg gjennom ørkenen i Niger og Mali.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg