Kapitulasjon er i historisk folkerett en traktat mellom to stater om at den ene stats borgere som var bosatt i den annen stat skulle få visse særretter. Først og fremst gikk avtalene ut på at personenes hjemstat hadde rett til å utøve jurisdiksjon over sine egne på den annen stats område. Dette innebar at de fortsatte å stå under sine egne domstoler og sitt eget lands rett og ikke lokal rett og jurisdiksjon. Avtalene må holdes atskilt fra kapitulasjon i militær kontekst, som betyr overgivelse.

Faktaboks

Uttale
kapitulasjˈon.

Bakgrunn

Tanken bak slike avtaler var at statlig suverenitet og utøvelse av dette var sterkt knyttet til person og nasjonalitet. Personer som befant seg i utlandet, for eksempel i forbindelse med handel, kunne derfor forvente begrenset beskyttelse fra lokale myndigheter, og var avhengig av egen stat for beskyttelse. Da var det også naturlig at hjemstatens lover kom til anvendelse. Etter hvert som europeere bosatte seg i land med annen religion og rettstradisjoner enn den kristne, forsterket dette staters ønske om å få i stand avaler som sikret at egne borgere ble beskyttet av og vurdert etter egne regler og normer. I tillegg til jurisdiksjonsspørsmålet sikret avtalene blant annet religionsfrihet.

Historiske eksempler

På 1900-tallet hadde de fleste europeiske landene slike avtaler med Tyrkia og de områdene Tyrkia kontrollerte, slik som Egypt og Tanger. Andre eksempler er britiske avtaler med Kina, hvor britene blant annet opprettet et eget domstolssystem for briter i Kina. Kinesere i Storbritannia fikk derimot ingen tilsvarende rettigheter.

Opphør

Kapitulasjoner ble ette hvert sterkt fordømt av nasjonalistiske bevegelser ettersom det innebærer at staten oppgir jurisdiksjon på eget territorie, i strid med suverenitetsprinsippet. Avtalene ble derfor ansett å vitne om den ene parts underlegenhet. Avtalene mellom europeiske land og Tyrkia opphørte i forbindelse Lausanneavtalen i 1923, og Storbritannia og USA opphevet deres avtale med Kina i 1943. Bruken av slike avtaler er nå bortfalt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg