kantarell

Den ekte kantarellen, som på latin heter Chantarellus cibarius, er en av Norges beste og mest gjenkjennelige matsopper. Den vokser i hele landet og har lang sesong. Ekte kantarell er eggegul med butte, gaffelgrenede ribber på undersiden av hatten. Hatten er traktformet og med en bølget rand på godt voksne eksemplarer. Den eneste soppen som kan forveksles med ekte kantarell er falsk kantarell. Ingen giftige sopper ligner.

Kantarellslekten

Kantarellene er en slekt av hattsopper i stilksporesoppgruppen Aphyllophorales. Kantarellenes nærmeste slektninger er trompetsoppene og korallsoppene. Det finnes åtte kantarellarter i Norge. Fire av dem er svært vanlige. Alle kantareller er spiselige. Kantareller har næringsutveksling med skogstrærnes røtter, gjennom mykorrhiza eller sopprot. Derfor har man til nå ikke greid å dyrke kantareller.

Traktkantarell og trompetkantarell

Traktkantarell, eller Chantarellus tubaeformis, en utmerket matsopp. Den er gråbrun på hatten, har en hul stilk og meget tynt kjøtt. Den kommer sent på høsten i store mengder og gror i fuktig, næringsfattig bar- og løvskog. Gul og grå trompetkantarell, Chantarellus aurora og Chantarellus cinereus, er sjeldnere i Norge.

Forfatter av denne artikkelen

Det er gjort 3 revisjoner og har kommet 0 forbedringsforslag.

Funnet en feil? Foreslå endringer

Fagansvarlig for Sopp

Klaus Høiland Universitetet i Oslo

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.