Cantharellus cibarius

Cantharellus cibarius, kantarell. Foto fra: Løvenholm Skov

Kantarell (Cantharellus cibarius) er en av våre beste og sikreste matsopper. Foto: Klaus Høiland, Frogn, Husebyskogen
.
Lisens: fri

Den ekte kantarellen er en av Norges beste og mest gjenkjennelige matsopper. Den vokser i hele landet og har lang sesong.

Faktaboks

Uttale
kantarˈell
Vitenskapelig navn
Cantharellus cibarius
Beskrevet av
Fr. : Fr.
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Ekte kantarell er eggegul med butte, gaffelgrenede ribber på undersiden av hatten. Hatten er traktformet og med en bølget rand på godt voksne eksemplarer. Den eneste soppen som kan forveksles med ekte kantarell er falsk kantarell. Ingen giftige sopper ligner.

Kantarellslekten

Kantarellene er en slekt av hattsopper i ordenen Cantharellales i rekke stilksporesopper. Kantarellenes nærmeste slektninger er trompetsoppene og matpiggsoppene. Det finnes rundt fem kantarellarter i Norge, men bare ekte kantarell er vanlig. Alle kantareller er spiselige. Kantareller har næringsutveksling med skogstrærnes røtter, gjennom mykorrhiza eller sopprot. Derfor har man til nå ikke greid å dyrke kantareller.

Traktkantarell

Traktkantarell, eller Cantharellus tubaeformis, som er blitt flyttet til trompetsoppene, er også en utmerket matsopp. Den er gråbrun på hatten, har en hul stilk og meget tynt kjøtt. Den kommer sent på høsten i store mengder, og gror i fuktig, næringsfattig barskog og løvskog.

Systematikk

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Sopp Fungi
Rekke Stilksporesopper Basidiomycota
Underrekke Hymeniesopper Agaricomycotina
Klasse Agaricomycetes
Orden Cantharellales
Familie Cantharellaceae
Slekt Kantareller Cantharellus
Art Kantarell Cantharellus cibarius

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

kantarell
Cantharellus cibarius
Tidligere vitenskapelig navn
Cantharellus edulis (Pers.) Sacc., Cantharellus vulgaris Gray, Cantharellus cibarius cibarius
Artsdatabanken-ID
56210
GBIF-ID
5249504

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg