Kanaridue
Kanaridue.
Av /Shutterstock.
Lisens: CC BY 2.0

Kanaridue er en fugleart i familien duer. Den forekommer bare på Kanariøyene, og er en nær slektning av laurbærduen. Den er 35-37 centimeter lang og har et vingespenn på 65-68 centimeter. Kjønnene er like i drakten.

Faktaboks

Uttale
kanˈaridue
Vitenskapelig navn
Columba bollii
Beskrevet av
Frederick DuCane Godman, 1872
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Utbredelse

Kanaridue lever kun på enkelte av Kanariøyene, henholdsvis La Palma, Tenerife, La Gomera og El Hierro. Tidligere levde den også på Gran Canaria, men er nå utryddet fra øya. Arten trives best i laurbærskog.

Formering

Hekkeperioden er mellom januar og september, men det meste av hekkingen skjer mellom februar til mai. De har ofte 2-3 kull per år. De bygger hovedsakelig kompakte reir høyt over bakken, selv om bakkehekking forekommer sjeldent. Reiret bygges av begge kjønn, og egg ruges i 18-19 dager av begge kjønn. Ungene fores i 30-35 døgn.

Vandringer

Selv om kanaridue er en stadfugl som holder seg på den samme øya hele året har de regelmessige bevegelser i terrenget målt i høydemeter. I sommeren går de høyere opp i fjellene enn de gjør vinterstid.

Næring

Kanariduen spiser stort sett frukt, blader, planteskudd og invertebrater, men er mindre avhengig av laurbær enn den nære slektningen laurbærdue.

Bestandsendring

Bestanden av kanaridue har økt betraktelig over de siste tiårene. I 1994 ble den totale bestanden vurdert til å være omtrent 850 par. Nå har Birdlife International derimot vurdert den totale bestanden til å være mellom 1650-6500 par. Derimot er avskoging, endring i skogbruk, ulovlig jakt og innføring av predatorer ansett som viktige trusler mot bestandene.

Predatorer

Svartrotte spiser både egg og små unger og er den fremste årsaken til mislykket hekking. Spurvehauk i området tar noen frittflyvende fugler.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

kanaridue
Columba bollii
Artsdatabanken-ID
176004
GBIF-ID
2495427

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg