Kalesjevogn
Typisk kalesjevogn med to passasjerseter og kuskesete. Den har håndbrems og trykkfjærer.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

En kalesjevogn er et firehjuls hestekjøretøy med to passasjerseter vendt mot hverandre. Over hovedsetet, som er plassert i kjøreretningen, kan det slås opp en kalesje. Setene er stoppet med lær eller stoff som et annet møbel. Foran har den et sete til kusken.

Faktaboks

Uttale
kalˈesjevogn
Etymologi
fra tysk Kalesche, fra slavisk og dansk form vogn, norrønt vagn
Også kjent som

vognmannstrille og mylord

Kalesjevognene har vanligvis god fjæring. De eldste vognene hadde C-fjærer; etter hvert fikk også kalesjevognene ellipseformede trykkfjærer (se tegning).

Kalesjevognene var kjøretøy som ble mye brukt av vognmannsforretninger i byene. På slutten av 1800-tallet ble kalesjevognen den vanlige vognen på drosjeholdeplassene. I denne sammenheng ble den gjerne kalt vognmannstrille.

Historikk

Kalesjevogn

En eldre kalesjevogn der fatingen er hengt opp i C-fjærer. Vognen er produsert i København i andre halvpart av 1800-tallet, brukt i Fredrikstad.

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Man vet ikke sikkert hvor den første kalesjevognen ble laget, både Tsjekkia og Serbia er antydet som opprinnelsesland. Omkring 1780 utviklet tyskerne denne vogntypen, som de kalte Kalesche, videre. Den kalesjevognen som vi kjenner fra 1800-tallet, har imidlertid sitt opphav i Frankrike. Kalesjevogner ble også produsert av vognfabrikker i Norge; det var sågar en viss eksport. De norske vognene var utstyrt med både hjul og meier, slik at de kunne brukes året rundt.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Dybdahl, Audun (1990). Fra stav til stasvogn. Landveis fremkomst- og transportmidler på Innherred. Steinkjer Museum.
  • Høie, Bjørn K. (2007). Hest og vogn i Norge. Eget forlag.
  • Jarmann, Nils (1960). Hestekjøretøyer. By og bygd. Norsk Folkemuseums Årbok 1958-59.
  • Olsen, Svein Magne (2001). Hestekjøretøy. Med hjul og meier på norske veier. Landbruksforlaget.
  • Schetelig, Haakon (1910). Gammelt kjøre- og ridetøi. Katalog. Johan Griegs boktrykkeri, Bergen.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg