Id i Oslo i 2022

Tidspunktet for når id al-fitr skal feires bestemmes av hijrikalenderen. Id faller på den første dagen i måneden shawwal, måneden som følger fastemåneden ramadan.

Id i Oslo i 2022
Av /NTB.

Den islamske kalenderen, hijri-kalenderen, tar utgangspunkt i profeten Muhammads hijra, hans utvandring fra Mekka til Medina i 622, som er år én ifølge hijri-kalenderen. Denne tidsregningen ble tatt i bruk på 600-tallet, ifølge tradisjonen under den annen kalif, Umar ibn al-Khattab (død 644).

Det islamske året er et måneår. Det vil si at en måned regnes fra nymåne til nymåne og har 29 eller 30 dager. Alle måneder kan ha 29 eller 30 dager, avhengig av månefasene. Omtrent fem av årets måneder vil ha 29 dager, og de resterende har 30. Hijri-kalenderen har en syv-dagers uke, og som i den jødiske kalenderen regnes dagen fra solnedgang til solnedgang. Det islamske måneåret har 354 dager, 8 timer og 4,8 minutter fordelt på tolv måneder. Slik blir måneåret kortere enn solåret, og hvert år forskyves måneåret ti eller elleve dager bakover i forhold til den gregorianske solkalenderen. De religiøse høytidene kommer derfor alltid ti eller elleve dager før fjorårets feiring.

Det islamske måneåret har følgende tolv måneder:

  1. muharram
  2. safar
  3. rabi' al-awwal
  4. rabi' al-thani eller rabi' al-akhir
  5. jumada al-ula
  6. jumada al-thania eller jumada al-akhira
  7. rajab
  8. sha'ban
  9. ramadan
  10. shawwal
  11. dhu al-qa'da
  12. dhu al-hijja

Kalenderen er i dag i første rekke en rituell-religiøs kalender og brukes for å tidfeste årlige høytider og andre forhold som har med religionen å gjøre. Fra gammelt av har ulike solkalendere, som følger årstidene, vært i bruk parallelt med hijri-kalenderen. I dag brukes den gregorianske solkalenderen også i den muslimske verden, og det er vanlig å oppgi dato og årstall både fra hijri-kalenderen og den gregorianske solkalenderen.

Årets fester og feiringer

Årets første måned, muharram, innleder ashura-feiringen, en ti dager lang sjiaislamsk sørgehøytid som avsluttes den tiende muharram. Sunnimuslimer kan markere første og tiende muharram med frivillig faste, men muharram-feiringen har ikke den sentrale plassen som i sjia.

På den 12. dagen i årets tredje måned, rabi' al-awwal, feirer både sjia- og sunnimuslimer profeten Muhammads fødselsdag (mawlid al-nabi, tyrkisk mavlud qandili, 'lysfesten for fødselen'). I mange sunnimuslimske land har denne gledesfesten en spesielt dominerende plass i festkalenderen, slik som i Egypt. Enkelte andre land i Midtøsten har på sin side forbud mot denne feiringen, slik som i Saudi-Arabia. Begrunnelsen er her at festen ikke kan føres tilbake til islams første tid. Det samme gjelder den 27. rajab, feiringen av profetens himmelreise miraj.

Natt til 27. ramadan, under fasten, markerer sunnimuslimer laylat al-qadr, skjebnenatten da Koranen ble åpenbart for profeten Muhammad. Sjiamuslimer markerer denne begivenheten natt til 23. ramadan og vier i tillegg to dager i ramadan til minnet om imam Alis martyrdød.

Fastebrytingsfesten id al-fitr feires 1. shawwal, og markerer at fastemåneden ramadan er over.

Offerfesten id al-adha,som avslutter den årlige pilegrimsferden hajj, feires hvert år den 10. dhu al-hijja til minne om Abrahams vilje til å ofre sin sønn.

Den 18. dhu al-hijja feirer sjiamuslimer den store id al-ghadir-festen (se Ghadir al-Khumm), dagen da profeten utpekte sin fetter, imam Ali, som sin etterfølger. Sjiamuslimer feirer dessuten alle de tolv imamenes fødsels- og dødsdager. De største og mest omfattende gledesfestene er imam Alis fødselsfest, den 12. imams fødsel og fødselsfesten for profetens datter, Fatima.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg