Julirevolusjonen

Paris har en rekke ganger vært sentrum for revolusjoner som har hatt betydning for fransk og europeisk historie. Under julirevolusjonen i Paris, 1830, ble Ludvig Filip konge, og det såkalte borgerkongedømme ble innført. Bildet viser gatekamp i Rue de Rohan. Maleri av H. Lecomte, Musée Carnavalet, Paris.

Av /Kunnskapsforlagets arkiv ※.

Julirevolusjonen var et revolusjonært opprør i Paris mellom 26. og 29. juli 1830, rettet mot Karl 10s reaksjonære regjering.

Julirevolusjonen ble etterfulgt av julikongedømmet.

Bakgrunn

De dypereliggende årsakene til julirevolusjonen finnes i regimets anstrengelser for å føre forholdene i Frankrike tilbake til situasjonen før revolusjonen i 1789. Særlig var denne prosessen blitt markert etter at Karl 10 overtok tronen i 1824. Nasjonalgarden var oppløst, adelen var blitt tilkjent erstatning for tapene under revolusjonen, og prestene var begynt å undervise i skolene. Adelen og geistligheten preget samfunnet. Revolusjonens kjernetropper var byborgerne i Paris, håndverkere og arbeidere.

Den utløsende årsaken til revolusjonen var de såkalte «juliordonnansene», som ble fremlagt 25. juli 1830. De innebar blant annet innskrenkning av stemmeretten, det nyvalgte kammeret ble oppløst før det hadde rukket å tre sammen, og det ble vesentlige innskrenkninger i ytrings- og trykkefriheten.

Hendelsen

Det første sammenstøtet fant sted da politiet begynte å beslaglegge opposisjonelle avisers lokaler og trykkpresser. Etter tre dager abdiserte kongen og flyktet til England.

Resultater

Resultatet av julirevolusjonen var at Frankrike konsoliderte seg i samsvar med restaurasjonen i 1815. Det konstitusjonelle monarkiet fikk bestå. Stemmeretten ble noe utvidet og den katolske religionen var ikke lenger statsreligion, men «religionen til de alle fleste franskmenn». Det nye styret ble preget av finansborgerskapet, og «borgerkongen» Ludvig Filip klarte ikke å løse Frankrikes problemer. Julirevolusjonen peker derfor fremover mot den store revolusjonen i 1848; februarrevolusjonen.

Julirevolusjonen var den utløsende årsaken til Belgias selvstendighet fra Nederland i 1832 og førte også til stemmerettsreform i Storbritannia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg