Rotknoller av jordskokk
Jordskokkens rotknoller er velegnet som mat.
Helianthus tuberosus

Helianthus tuberosus, jordskokk. Foto fra: Vive, Himmerland, Danmark. Kultiv

Jordskokk er en flerårig urt i kurvplantefamilien.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Helianthus tuberosus
Beskrevet av
Carl von Linné
Fremmedartstatus i Norge
PH – Potensielt høy risiko
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Den blir 0,5–2 meter høy og har motsatte, brede blad og inntil 8 centimeter brede, gule blomsterkurver. Jordstenglene har avlange, knudrete, ingefærlignende eller potetlignende, spiselige knoller, ofte kalt jordepler. De har tynt, gulfiolett skall og lyst, sprøtt og saftig fruktkjøtt.

Jordskokk brukes kokt eller rå. De er næringsrike og har en søtlig, litt flau smak. Jordskokk inneholder blant annet polysakkaridet inulin, cirka 6 milligram vitamin C, 560 milligram kalium, 4,5 gram kostfiber, 78 % vann, 0,0 gram fett og 253 kilojoule tilført energi per 100 gram spiselig vare.

Jordskokk stammer fra Nord-Amerika og ble på 1600-tallet innført til Europa, hvor den fra tid til annen har hatt betydning både som fôrplante og som menneskeføde, særlig før poteten ble introdusert. Jordskokken er lett å dyrke, den er hardfør og kan overvintre ute. Den finnes av og til forvillet langs kysten fra Østfold til Vest-Agder.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

jordskokk
Helianthus tuberosus
Artsdatabanken-ID
100604
GBIF-ID
3119175

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg