Grunnforurensning er forurensning av jord og løsmasser med tilhørende grunnvannsforekomster. Forurensningen kan være miljøgifter som tungmetaller, forskjellige petroleumsprodukter, radioaktive stoffer og plantevernmidler.

Faktaboks

Også kjent som

jordforurensning, miljøgifter i grunnen

Stoffene trenger inn i grunnen fra jordoverflaten eller fra tanker og rør, i forbindelse med blant annet industrivirksomhet, gruvedrift, fyllplasser og deponier. Også forurensede løsmasser i vann (fjordsedimenter, elvesedimenter med mer) kan omfattes av begrepet grunnforurensning.

Konsekvenser

Forurensningen kan føre til helsefare ved direkte kontakt med løsmassene, og til spredning av giftstoffer gjennom grunnvannet eller gjennom stoffutveksling mellom sedimenter og vann ved for eksempel havneutbygginger. I senere tid er man blitt særlig oppmerksom på PCB (polyklorerte bifenyler) som har vært brukt i en rekke produkter som isolerglassruter, kondensatorer og maling og som kan samle seg som en alvorlig forurensning i jord, sedimentære avleiringer og sjøbunnen. Stoffet ble fra 1980 av betraktet som en miljøgift og forbudt.

Tiltak

I Norge arbeider Miljødirektoratet med kartlegging av forurenset grunn og tiltak i forbindelse med grunn- og jordforurensning. Målsettingen er å redusere ytterligere forurensning, å redusere faren for spredning av eksisterende forurensning, og å redusere helsefaren for folk og dyr.

Tiltak i forbindelse med eksisterende forurensning kan omfatte jordrensing lokalt eller i spesielle anlegg, tildekking og isolering på stedet eller oppgraving og ny deponering under kontrollerte betingelser. Flere havneområder blitt renere gjennom tiltakspakker, gjerne i samarbeid mellom kommune og statlige finansieringer (for eksempel Renere havn i Trondheim). Restriksjoner på bruk av arealer med forurenset grunn kan være nødvendig for å unngå skadevirkninger, et eksempel vil være forbud mot etablering av barnehager på gamle industritomter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg