Jorddamping er en form for jorddesinfeksjon som gir sikrere resultat enn jorddesinfeksjon ved tørr oppvarming, uten fare for at jorden blir brent. Dampen kan injiseres gjennom perforerte rør, eller trenger ned fra overflaten under et damptett lokk eller plastdekke.

Teknikken er mest brukt i veksthus, hvor jorddamping ble brukt for å bekjempe rotsykdommer særlig på tomat helt frem til 1960-årene. I benkegartnerier var ugressbekjempelse et hovedformål. Jorddamping virker mot sykdomssmitte, nematoder, insekter, og øker nitrogenomsetningen i jorden. Den kan dessuten ha en fysisk virkning ved å forbedre jordstrukturen. Jorddamping har i de senere årene blitt aktuelt igjen, nå på friland, og særlig i gartneribedrifter som driver intensiv og ensidig grønnsakproduksjon. Her brukes mobile anlegg for å bekjempe ugress og plantesykdommer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg