Jerpe

Jerpe

Jerpe
Av /※.

Jerpe er en fugleart i fasanfamilien. Den er like lang som en fjellrype, men veier bare 300–400 gram.

Faktaboks

Etymologi

av norrønt ‘brun’

Også kjent som
engelsk: hazel grouse
Vitenskapelig navn
Tetrastes bonasia
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Jerpa er spraglet i grått til gråbrunt (overside) til rødbrunt (underside), buken er hvit, og halen har svart tverrgående endebånd. Begge kjønn har antydning til hodetopp, tydeligst hos hannen som også har svart strupeflekk. Lyden er en karakteristisk fløytelyd som ligger over høregrensen for eldre mennesker.

Formering

Jerpa er monogam og paret lever innenfor sitt territorium hele året. Reiret plasseres på bakken, ofte i tett underskog. De 7–12 lyst brungule eggene med rødbrune flekker legges i mai-juni og ruges av hunnen i 24–25 dager. Ungene, som passes av hunnen, blir flygedyktige allerede etter 2 uker. Kullet holder sammen til godt utpå høsten.

Utbredelse og forekomst

Jerpa er standfugl som er utbredt fra Norge i vest til Stillehavet, med nokså nordlig utbredelse. I Norge er jerpa vanligst på Østlandet og i Trøndelag. Enkelte systematikere utskiller finlandsjerpa, som blant annet lever i Pasvik, som egen underart. Især hannen er ensfarget lys askegrå på ryggen.

Jerpa lever i tett, eldre, ofte fuktig granskog, med innslag av lauvskog dominert av or. I følge Artsdatabanken ligger den norske hekkebestanden mellom 24 000 og 80 000 individer.

Jakt i Norge

Jakt på jerpe er tillatt i hele landet fra 10. september til 23. desember. Tidligere var bruk av såkalt jerpepipe, som man kunne bruke til å imitere lokkelyden til jerpa, vanlig brukt på jakt. Årlig felles mellom 1000 og 2000 individer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

jerpe
Tetrastes bonasia
Tidligere vitenskapelig navn
Tetrastes bonasia bonasia, Bonasa bonasia, Bonasa bonasia bonasia
Artsdatabanken-ID
4064
GBIF-ID
2473663

Kommentarer (2)

skrev TORFINN JAHREN

Hei
Jeg ser det hevdes at jerpe finnes i Skottland. Jeg kan ikke finne andre kilder som bekrefter dette. Er det feil?
Mvh
Torfinn Jahren

skrev Hans Chr. Pedersen

Hei Torfinn.
Jeg har nok ikke lest alt som er lagt inn her like godt og må innrømme at denne feilen hadde jeg ikke plukket opp. Veit ikke når dette har kommet inn, men det er feil! Skal få dette endret i originalen. Takk for at du tok kontakt.
Mvh
Hans

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg