Asteriscus hierochuntica,  Pallenis hierochuntica
Pallenis hierochuntica er en kurvplante som kalles jerikorose. Tunisia.
Asteriscus hierochuntica, Pallenis hierochuntica
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Jerikorose er navn som knyttes til tre arter av planter fra ørkenstrøk som på grunn av hygroskopiske bevegelser, ruller seg sammen i tørt vær og åpner seg når de blir fuktige. Det er to arter av blomsterplanter og en karsporeplante dette begrepet brukes om. Ingen av disse hører til rosefamilien og er dermed ikke roser i botanisk forstand. Disse plantene kalles også gjenoppstandelsesplanter (engelsk: resurrection plant) fordi det virker som de kan vokse videre fra død tilstand når de får tilgang til vann.

Spredningsmekanisme

Anastatica hierochuntica
Jerikorose, korsblomsten Anastatica hierochuntica, i blomst (venstre) og i inntørket tilstand (høyre).
Anastatica hierochuntica
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Hos de to blomsterplantene dreier sammenrullinga i tørke og utrulling ved fuktighet seg om en måte å spre frø til nye steder eller til nye tider, det vil si til ny fuktig periode.

Planter i ørkenstrøk har ulike strategier for å overleve de tørre periodene. En slik strategi er å spire fra frø når det kommer nok fuktighet og så vokse og produsere nye frø før neste tørre periode. De to blomsterplantene som kalles jerikorose har denne livshistorien. De ruller sammen hele eller deler av plantene som beskyttelse for de modne frøene. Den døde, tørre planta kan blåse avgårde med vinden til et nytt sted eller bli sittende fast på samme sted. Uansett vil plantedelene første åpne seg og frigjøre frøene når det er nok fuktighet til at nye planter kan vokse fra frøene. Nye, friske planter vil dermed kunne dukke opp på samme sted som de døde plantene. "Gjenoppstandelsen" i dette tilfellet består altså av at nye planter spirer fra frø.

Korsblomsten

Den arten som først og fremst knyttes til begrepet jerikorose er en urt i korsblomstfamilien, Anastatica hierochuntica. Her er det hele planta som ruller seg sammen og kan trille gjennom ørkenen. Denne sammenrulla ballen vil åpne seg ved fuktighet og frigjøre frøene som kan vokse opp til nye planter. Denne arten forekommer i Nord-Afrika og Vest-Asia.

Kurvplanta

Den andre blomsterplanta er en urt i kurvplantefamilien, Pallenis hierochuntica, tidligere Asteriscus aquaticus, som har et stort kurvdekke som ved tørke bretter seg over fruktene og hindrer dem i å falle ut. I sterk vind kan planta slites opp og kurvene føres milevis av sted. Når det så kommer regn, åpner kurvene seg, fruktene faller ut og kan vokse opp til nye planter. Denne arten forekommer naturlig i Nord-Afrika og Vest-Asia.

Tørkeoverlevelse

Selaginella lepidophylla, tørr og fuktig
Karsporeplanta Selaginella lepidophylla, tåler ekstrem uttørking, til venstre, og vil "våkne til liv" igjen når den fuktes, til høyre.
Selaginella lepidophylla, tørr og fuktig
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Hos Selaginella lepidophylla, som er en karsporeplante i dvergjamnefamilien er de hydroskopiske bevegelsene tilpasninger til veksling mellom tørre og fuktige forhold. Ved tørre forhold ruller planta seg sammen til en brun ball og i denne uttørka formen kan de overleve i flere år. Ved kun litt fuktighet vil plantene folde seg ut til en rosett som etter noen timer blir grønn og som i løpet av et døgn vil kunne fotosyntetisere. Planta vil så vokse videre så lenge det er fuktighet for så å gjenta syklusen når tørken inntreffer igjen. Denne arten finnes fra sørlige USA til Mellom-Amerika der den finnes i områder med stor sesongvariasjon i fuktighet.

De ekstreme egenskapene disse plantene har til å tåle gjentatte uttørkinger gjør at de kan oppbevares over lang til i uttørka stand. Denne arten finnes derfor i handelen i form av de uttørka ballene. Disse omsettes under navnet jerikorose eller falsk jerikorose, det siste er trolig en oversettelse av det engelske navnet «false rose of Jericho» som er gitt for å skille arten fra de «ekte» jerikorosene.

Navn

Carl Linnés navn på korsblomsten, Anastatica hierochuntica, viser til forestillinger om planta. Slektsnavnet er gresk for oppstandelse og artsepitetet viser til det klassiske, latinske navnet på byen Jeriko. Tilknytningen til Jeriko menes å ha sammenheng med at byen skal ha blitt bygd opp igjen flere ganger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg