Inngangskoner i Tanum kirke (1892)
Maleriet Inngangskoner, sakristiet i Tanum kirke av Harriet Backer viser to kvinner som blir velsignet av presten.

Inngangskone er en betegnelse som før 1900-tallet ble brukt om kvinner første gang de gikk i kirken etter en fødsel.

Etter en fødsel måtte kvinner opptas i kirken på nytt. Dette var en utbredt skikk i mange deler av landet. Bakgrunnen var at kvinner ble betraktet som «urene» i førti dager etter hver barnefødsel.

Kvinnen ble mottatt av presten ved kirkedøren og «innledet» med kirkens velsignelse. Hun dekke til håret med et skaut, og det var presten som førte henne til alters og tilga hennes «synd».

I Norge går skikken med inngangskoner tilbake til katolsk tid, men den levde videre i Den norske kirke etter reformasjonen. Den er senere gått ut av bruk, men alterboken av 1920 bevarte ritualet for «mødres kirkegang».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Bjørnulf Aasen

Det står at det var presten som førte henne til alters og tilga henne sin "synd". Det gir ikke mening. Det må enten stå at han tilga henne hennes "synd" eller (språklig bedre) at han tilga hennes "synd".

svarte Mari Paus

Takk for innspillet! Teksten er endret.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg