Industrimineraler er mineraler og bergarter som brytes for andre formål enn utnyttelse av metallinnhold eller brennverdi. Internasjonalt omfatter begrepet også byggeråstoffer som sand, grus, leire, knust stein (pukk) og natursteinforekomster som skifer, blokk- og fasadestein, mens tradisjonelle malmer faller utenom. I Norge regnes imidlertid byggeråstoffer og naturstein ikke som industrimineraler.

Faktaboks

Uttale
industrˈimineraler

Lovgivning

Industrimineraler og naturstein har egenvekt lavere enn 5 og faller dermed per definisjon utenom bergverksloven av 30. juni 1972. I dag kan alle lete etter og undersøke forekomster av industrimineraler, men de tilhører alltid grunneieren. Eventuell utvinning vil derfor kreve en avtale med grunneieren. I forslag til ny minerallov (Ot.prp. 35 1998–99) er det endret på dette.

Historisk utvikling

Etter industrialiseringen av landet i slutten av 1800-tallet og i nyere tid ble det behov for en rekke forskjellige industrimineraler. Eksempler er ildfast olivin og dolomitt til smelteovner, fluoritt og kalkstein til smelteindustrien, kvarts og kvartsitt til ferrosilisiumindustrien, kalkstein til sementproduksjon, kunstgjødsel, jordforbedring og papir- og celluloseproduksjon (filler) og feltspat eller nefelinsyenitt til glass- og keramikkproduksjon.

Produksjon

NGU og Bergvesenets bergverkstatistikk viser at 12,3 millioner tonn industrimineraler ble tatt ut i Norge i 2007, hvorav det meste gikk til eksport. Produksjonsverdien var 2,8 milliarder kroner, og eksportverdien var på 2,5 milliarder kroner i 2007. Rundt 1000 personer fordelt på mellom 30 og 40 bedrifter er ansatt i denne industrien.

Norge er blant verdens ledende produsenter av olivinstein og nefelinsyenitt, hovedsakelig gjennom selskapet North Cape Minerals AS. 18 bedrifter produserer kalkstein og 4 produserer dolomittstein. Den største produsenten av kalksteinsfiller er Hustadgruppen, som produserer til Hustadmarmor AS som produserer kalksteinsfyllstoff. Kvarts og kvartsitt produseres i 6 bedrifter. Talk produseres av Norwegian Talc A/S ved Altermark i Rana med videreforedling i Knarrvik i Hordaland. I tillegg er det produksjon i Kvam i Gudbrandsdalen. Skaland Grafitverk produserer grafitt på Senja.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg