Ifugao-skulpturer

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Ifugao er et malay-talende, indonesisk (proto-malayisk) folk på Filippinene, i det nordvestlige Luzon. De holder til i et lite område i Podis Range og vestskråningen av den sentrale Cordillera, og telte 207,498 mennesker i en folketelling fra 2020. Folketettheten er høy, enkelte steder cirka 150 per km2. Dette muliggjøres ved en høyt utviklet risdyrkingsteknikk. Det brattlendte landet er bygd ut i veldige systemer av overrislingsterrasser, som kan dekke fjellsidene opptil 300–400 meter over dalbunnen.

Faktaboks

Uttale
ifugˈao

Ifugao lever i små landsbyer, som ofte er bygd på utilgjengelige fjellknauser. I hver landsby bor en familiegruppe, som går sammen om arbeidet med risdyrkingen og vedlikeholdet av terrasser og kanaler. Flere landsbyer er organisert i større lokalgrupper, som samarbeider ved mer omfattende oppgaver som terrassebygging. Mellom slike lokalenheter var det tidligere stadig ufred og blodfeider. Ifugao har ingen høvdinger, men folk som eier mye jord og kan mønstre mange slektninger, har stor innflytelse.

Tidligere skal ifugao ha vært hodejegere, og dyktighet i denne forbindelse gav familielederne ytterligere prestisje. Særlig etter andre verdenskrig ble skolevesen og kommunikasjon utbygd. Ifugaos område er etter hvert blitt en turistattraksjon. I 2008 og 2015 ble en rituell dans Hudhud chants of the Ifugao og Punnuk tilført UNESCOs verdensarvliste.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg