/Pexels.
Lisens: pexels.com

Idrettshall er en hall som primært brukes til ulike idrettsaktiviteter. Kulturdepartementet definerer idrettshall som «en hall som brukes vekselvis til ulike idrettsaktiviteter uten spesiell klargjøring eller omgjøring med tap av brukstid mellom ulike aktiviteter». Formålet med slike innendørshaller, er at man skal kunne drive med idretter hele året.

Tidligere skilte man i idrettspolitikken mellom liten og normal idrettshall og storhall. Som et ledd i Norges idrettsforbunds målsetning om at alle i befolkningen skal ha mulighet til å drive med idrett, er det kommet krav til at kapasiteten ved idrettshaller bør utvides, og også kunne inkludere tilleggsarealer for flere idretter. I dag opererer man derfor med følgende idrettshallkategorier: idrettshall (25 x 45 meter), dobbelhall (48 x 45 meter), og trippelhall (72 x 45 meter), i tillegg til å inneha mindre saler definert som aktivitetssaler.

I dag finnes det mange ulike idretter som drives i tilknytning til idrettshaller. Vi kan nevne kollektive ballidretter (som fotball, håndball, volleyball og basketball), individuelle idretter (friidrett, turn badminton), og ulike vinteridretter (for eksempel ishockey og skøyter). Det er også blitt mer vanlig i dag å bygge flerbrukshaller hvor man legger til rette for flerbruk på lokale steder.

I dag settes det krav til at en idrettshall skal ha en universell utforming. Det vil si at den er tilpasset også personer med nedsatt funksjonsevne. I breddeidrett kreves det at hallen har areal på minimum 25 × 45 meter og minst 7 meter takhøyde. Det er ønske om 9 meter takhøyde ved nasjonale og internasjonale konkurranser. Idrettshaller bør også inneholde tribune og servicerom som garderober, toaletter, møterom, personalrom og sosialt rom.

Flerbrukshaller

Flere kommuner bygger idag flerbrukshaller som kan brukes til ulike idrettsaktiviteter. Slike haller kan også dekke offentlige behov innenfor sektorer som kultur, skole, helse- og sosial og oppvekst. I tillegg til å dekke ulike lokale idrettslige funksjoner og behov, kan den også romme egenorganiserte former for fysisk aktivitet og lek. Flerbrukshaller kan også fungere som et sosialt treffsted med kafédrift og andre kulturelle aktiviteter og interesser for barn og unge.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg