I Norge ble håbrannen før fisket under storsildfisket i ytre skjærgård, men siden 1925 utviklet det seg et spesielt fiske etter håbrann på Vestlandet. Dette fisket ble drevet av til dels store, spesialbygde kuttere som fisket med drivliner over vide havstrekninger. Årlig gjennomsnittsfangst i perioden 1966 til 1970 var 534 tonn; etter 1986 under 30 tonn.
Bestanden av håbrann har gått sterkt ned, noe som har gjort at den ble plasser på den norske rødlisten i 2006, kategorisert som sårbar. Denne vurderingen ble opprettholdt i 2015 og 2021. Håbrannen har vært fredet i Norge og EU siden 2010.
Håbrannens kjøtt er rødlig, mørt, magert og velsmakende, minner om kalv. Kjøttet var vel ansett i mange land, til dels som erstatning for den dyrere makrellstørja.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.