En hyperkjerne er en atomkjerne som består av protoner, nøytroner og ett eller flere særbaryoner (hyperoner).

Beskrivelse

En vanlig metode for å danne hyperkjerner er å sende et kaon, K, mot en atomkjerne X. Kaonet reagerer med et nukleon i kjernen. Nukleonet går over til å bli en lambdapartikkel inne i kjernen samtidig som et pion sendes ut ifølge reaksjonen \(\ce{K^- + X -> _{\Lambda}X + \pi^-}\). Her kan for eksempel \(\ce{^3_{\Lambda}H}\) (lambda hypertriton) dannes.

Et eksempel på et hyperon er Λ0 (lambda)-partikkelen. Den er det letteste hyperonet og har en levetid på 2,6 ·10–10 s. Dette er likevel lang nok levetid til at hyperkjernens egenskaper kan studeres.

Man har nå produsert hyperkjerner opp til de tyngste stabile atomkjerner, men bare få eksempler på doble hyperkjerner (som inneholder to lambda-partikler) er studerte så langt. Hyperkjerner er et aktivt forskningsfelt ved flere kjernefysikk-laboratorier, blant disse GSI utenfor Darmstadt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg