Hyperaldosteronisme er en sykdom som skyldes eller følges av økt produksjon av aldosteron. Årsaken kan sitte i binyren (primær) eller skyldes annen sykdom (sekundær).

Faktaboks

Uttale
hyperaldosteronˈisme

Primær hyperaldosteronisme

Primær hyperaldosteronisme kommer av en liten knute, et adenom, i binyren, som produserer aldosteron. Den forekommer oftest hos kvinner og består i tretthet, muskelsvakhet, prikking i armer og ben, rikelig vannlatning og tørst, samt forhøyet blodtrykk. Sykdommen er svært sjelden. Tilstanden behandles med operasjon. Den ble første gang beskrevet av J. W. Conn i 1955 og kalles etter ham Conns syndrom.

Sekundær hyperaldosteronisme

Ved sekundær hyperaldosteronisme forstår man den økte utskillelse av aldosteron i urinen som kan forekomme ved sykdommer forbundet med ødem: hjertesvikt, visse nyre- og leversykdommer. Årsaken til den økte aldosteronproduksjonen og -utskillelsen ved disse tilstandene er kompleks.

Ved hyperaldosteronisme taper nyrene kalium og sparer på natrium. Lave konsentrasjoner av kalium i serum er derfor et hovedfunn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg