Hustukt er en betegnelse på orden og disiplin i et hjem, håndhevet av husfaren. Fysisk avstraffelse var en tillatt og utbredt utøvelse av hustukten.

Historikk

Etter Christian 5s Norske Lov kunne en husbond refse sine barn og tjenere med ris eller kjepp. Denne adgang til å utøve hustukt ble sterkt begrenset ved lov av 20. juni 1891 om innskrenkning i anvendelsen av legemlig refselse. Etter loven kunne foreldre og andre som står i foreldres sted, bruke måteholden legemlig refselse overfor barn som stod under deres myndighet. Loven av 1891 ble opphevet i 1972.

Det har vært omstridt om opphevelsen førte til at enhver legemlig refselse for fremtiden ble ulovlig, eller om det bestod en viss adgang til slik refselse i oppdragelsesøyemed i kraft av gammel sedvane. For å fjerne denne tvilen, ble det i 1987, ved en endring av barneloven av 8. april 1981 § 30, slått fast at barn ikke må bli utsatt for slag, spark eller annen vold. Barnet må heller ikke på annen måte bli behandlet slik at den fysiske eller psykiske helse blir utsatt for skade eller fare.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg