Hunere
Hesteutrustning av hunisk opprinnelse fra 300-tallet.
Av /Walters Art Museum.

Hunere var et nomadefolk fra Sentral-Asia, som omkring 370 evt. brøt inn i det sentrale og sørøstlige Europa. I cirka 85 år utgjorde de en maktfaktor før deres betydning ble vesentlig redusert etter 455. Hunernes erobringer satte i gang en kjedereaksjon, der germanske folk søkte vestover og sørover mot Romerriket for å erobre nytt land eller for å komme seg i trygghet, og var slik en av årsakene til de store folkevandringene som preget perioden. Hunerne var et hardført og brutalt folkeferd. De sloss til hest. Kampen mellom germanere og hunere har satt sterke spor etter seg i germanske og nordiske sagn og diktning.

Faktaboks

Også kjent som

hunnere

engelsk huns

Hunerne er muligens det samme folk som på kinesisk ble kalt xiongnu og bodde nord for Kina i de siste århundrene før vår tidsregning.

Språk

Språket til hunerne er mest kjent fra personnavn og kan ikke klassifiseres sikkert, men tilhørte mest sannsynlig den tyrkiske eller den mongolske språkfamilien.

Vandring og krigstog

Før vandringen levde hunerne som hestenomader på steppene nord for Det kaspiske hav. Midt på 300-tallet opplevde denne regionen en langvarig og alvorlig tørkeperiode, som kan ha tvunget hunerne ut på vandring. I 370-årene slo hunerne først alanerne, som bodde nord for Svartehavet, deretter ostrogotene. Etter 376 gjennomførte hunerne flere krigstog mot de romerske provinsene ved Donau og mot ulike germanske stammer i Sentral-Europa. De underla seg store deler av EuropaRussland, Ungarn, Tyskland og deler av Frankrike.

Fra 395 gjennomførte hunerne også et erobringstokt gjennom Kaukasus til Armenia, Syria og Palestina. Ved midten av 400-tallet strakte hunernes rike seg fra nordsiden av Kaukasus til områdene ved Rhinen, men det var en svært løs statlig organisasjon med en rekke ulike folk.

Storhetstid

Hunernes storhetstid falt sammen med regjeringstiden til deres mest berømte konge Attila (konge 434–453). Rundt 445 myrdet han sin bror og medregent Bleda, og han var deretter enehersker over riket, som ikke besto bare av hunere, men av en koalisjon av allierte og beseirede folk. I 451 gikk han med en veldig hær inn i Gallia, men invasjonen ble stanset av romerne og vestgoterne under Aëtius i slaget på De katalauniske marker (ved Châlons-sur-Marne) i 451. I 452 herjet Attila i Nord-Italia og nærmet seg Roma, men trakk seg tilbake i bytte mot betaling etter et møte med pave Leo I.

Oppløsning

Etter Attilas død i 453 gikk riket i oppløsning i vest, men huniske grupper kjempet også mot sasanideriket i Kaukasus og etablerte et kongerike i dagens Afghanistan, Pakistan og Nord-India på slutten av 400-tallet, som varte til 528.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg