Skjepppemål
Skjeppemål fra 1684 i eik, med bånd og håndtak av jern.
Skjepppemål
Av /Norsk Folkemuseum.
Lisens: CC BY SA 4.0

Hulmål er et kar med en standardisert størrelse, som brukes for måling av væsker og løse, tørre varer som korn, sukker og bær, men er også blitt brukt som volumenhet med navn etter navnet på målekaret. Enhetsverdien ble fastsatt som volumet av hulmålet.

Eksempler på eldre norske hulmål som også ble brukt som volumenhet:

Hulmål Metrisk enhet (avrundet)
anker 38,6 liter
bolle 2,7 liter
fat 926,5 liter
kanne 1,93 liter
skjeppe 17,4 liter
tønne 100 – 200 liter
smørtønne 132 liter
korntønne 139 liter

Eksempler på mer moderne hulmål:

Hulmål Metrisk enhet
kaffekopp 1,5 desiliter
spiseskje 15 milliliter
tekopp 2,5 desiliter
teskje 5 milliliter

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg