Hovmester
Hovmester Eline Ladehaug ved Quality Hotel Strand Gjøvik.
Av .

Hovmester er en person som har overoppsyn med serveringen og behandlingen av gjestene på et hotell eller en restaurant. For å bli hovmester må man som regel ha fagbrev som servitør og god praksis.

Faktaboks

Etymologi

etter middelnedertysk hovemēster, av hof, «hoff, herregård» og Meister, «mester»

Også kjent som

maître d', dagligtale for maître d'hôtel (fransk for «hotellet/husets mester»

Hovmesteren er oftest arbeidsleder for servitørene i en restaurant eller på et hotell. Noen hovmestere har ansvar for den daglige driften eller deler ansvaret med en restaurantsjef.

Hovmesteren har ofte også ansvar for å sette opp arbeidsplaner, gjøre oppgjørs- og regnskapsarbeid, hjelpe kjøkkensjefen med å planlegge menyen og hjelpe til med servering.

Historikk

Opprinnelig var en hovmester en mann som hadde overoppsyn med et herskapelig hus eller en hoffhusholdning, jamfør titler som rikshovmester og hushovmester.

Betegnelsen ble også brukt om en mann som foresto en ung, fornem og ofte fyrstelig manns oppdragelse og utdanning. Under innflytelse av det franske begrepet maître d'hôtel har hovmester fått den betydningen som er vanlig i dag.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg