Honning er en søt, tyktflytende væske som de fleste sosiale bier og humler fremstiller ved å omdanne blomstenes nektar. Nektaren suges opp i bienes honningmage, hvor dens rørsukker blir omdannet til enklere sukkerarter og vannet delvis fordamper på grunn av varmen i kuben.
Honning inneholder i tillegg til vann (18 prosent) i hovedsak mono- og disakkarider (se karbohydrater) av glukose og fruktose. Det finnes også spor av andre stoffer i små mengder, blant annet maursyre, som har konserverende virkning.
Ernæringsmessig tilsvarer honning sukker når det gjelder tilførsel av energi (1400 kJ/100 g), og har også den samme uheldige virkningen på tannhelsen.
- Les mer om birøkt, produksjon og omsetning i Norge
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.