Hjemmeflåten er en betegnelse på norske skip, både gods- og passasjerskip, som måtte seile under tysk kontroll i norsk og nordisk farvann under andre verdenskrig.

Disse skipene var utsatt for angrep fra allierte sjøstridskrefter som hadde liten mulighet for å kontrollere hva som var ombord av tropper og krigsmateriell. Etter at Sovjetunionen kom med i krigen i 1941, ble Finnmarkskysten et mer aktuelt område for alliert marineaktivitet i sikring av transportveien til Murmansk. Fra høsten 1941 seilte derfor hurtigruten ikke lenger nord enn til Tromsø, mens transport videre skulle opprettholdes med mindre skip, for eksempel ishavsskuter. Før dette ble bestemt, hadde hurtigruten hatt to dramatiske torpederinger på Finnmarkskysten, begge med et stort antall omkomne.

Den 13. september 1941 ble D/S «Richard With» på vei mot Hammerfest truffet av en torpedo, og skipet sank i løpet av ett minutt. I alt omkom nær 100 personer, mannskap og passasjerer, i dette forliset som kostet flest nordmenn livet under krigen. Bare 32 ble reddet. En måned senere ble D/S «Vesterålen» torpedert utenfor Øksfjord. Her omkom 60 personer, mens syv ble reddet. Totalt ble 199 skip fra hjemmeflåten senket og 1133 personer omkom. I tillegg til disse tallene kommer bombingen av Det Bergenske Dampskibsselskabs «Rigel» i november 1944. Dette førte til det største tapet av menneskeliv på kysten under krigen, men skipet var overtatt av tyskerne og seilte med tysk mannskap. Ved bombingen hadde skipet 2838 personer om bord, vesentlig russiske krigsfanger, men også noen straffanger og om lag 450 tyske soldater. Bare 267 mennesker ble reddet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg