Hestebrems som voksen
Voksen hestebrems

Hestebrems er en art av tovinger i familien magebremser. Hestebremsen har gått sterkt tilbake i Nord-Europa og er i dag sjelden i Norge. De vanlige, store, blodsugende kukleggene blir imidlertid ofte feilaktig kalt hestebrems.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Gasterophilus intestinalis
Beskrevet av
(De Geer, 1776)
Fremmedartstatus i Norge
LO – Lav risiko

Beskrivelse

Hestebrems er en flue som kan minne om en bie med brunsvart kropp og gullaktig hår. Den er stor og kraftig, og kan bli mellom 11–16 millimeter lang.

Levevis

Som voksne verken stikker de eller tar til seg næring, men oppsøker hester med usedvanlig rask flygehastighet. Hestebrems legger egg på hestens forben eller skuldre. Eggene klekker, og hesten slikker dem i seg.

Larvene utvikles først i kinnenes og tungens slimhinne. Senere borer de seg ut og hekter seg fast i den fremre halvdelen av magesekken. Den neste sommeren forlater de rundt 18 mm lange larvene tarmen og forpupper seg nede i bakken. Etter cirka én måned klekker puppen og ut kommer fluen. På varme dager oppsøker de høytliggende steder hvor paring foregår. Hunnen er kortlivet og må raskt finne en vert for sine egg.

Næring

Hestebremslarven spiser blod, lymfe og puss som de selv fremkaller ved å påføre stor skade på vev i hestens mage.

Systematikk

Sammen med andre magebremser ble hestebremsen tidligere ført til familien bremser.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

hestebrems
Gasterophilus intestinalis
Tidligere vitenskapelig navn
Oestrus intestinalis De Geer, 1776
Artsdatabanken-ID
27434
GBIF-ID
1587209

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg