Heksekost på furu. Søndre Sandøy, Hvaler.
Heksekost på furu. Søndre Sandøy, Hvaler.
Heksekost på furu. Søndre Sandøy, Hvaler.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Heksekoster er navnet på tette, treaktige grenfloker. Disse kan ha en viss likhet med fuglereir eller sopelimer, derav navnet.

Den vanligste årsaken til heksekost på trær er angrep av forskjellige arter sopp (se heksekostsopper). Heksekost på epletrær forårsakes av én spesiell bakterie mens heksekost på furu og gran skyldes genetiske endringer (mutasjoner).

Det har i tidligere tider vært knyttet mye overtro til heksekoster. Det finnes en rekke lokale navn på dem, for eksempel huldrelime, marekvist og gygrarsop.

Heksekost på løvtrær

Heksekost forekommer oftest på bjørk. Det skyldes angrep av stilksporesoppen Taphrina betulina. I en bestand av trær kan man se at det er stor forskjell mellom enkelttrær i mottakelighet. På gråor er årsaken Taphrina epiphylla, på lønn Taphrina acericola. Kirsebær angripes av Taphrina cerasi. Der blir bladene i heksekosten rødlige, med et hvitaktig belegg av soppens sporer på undersiden.

Grenene i heksekostene blomstrer ikke, og for å forebygge avlingsreduksjon i kirsebær bør de skjæres bort om våren.

Heksekost på eple

Heksekost på eple skyldes angrep av bakterien 'Apple proliferation phytoplasma'. Det er en karanteneskadegjører i Norge. Den ble påvist første gang i landet i 1996, men har trolig vært her siden 1970. Bakterien infiserer plantens ledningsvev og defra brer den seg ut til hele planten. Den kan påvises i grener, stammen og røtter, og finnes der i varierende mengde resten av treets levetid. I kalde vintre overlever den trolig bare i røttene. Det er sjelden at trær drepes, men infeksjonen fører til ulike vekstforstyrrelser. Det kan blant annet ytre seg som heksekostlignende forgreninger på årsskuddene og sterkt redusert fruktstørrelse, nærmest miniatyrepler, som er uspiselige. Avlingstapet kan bli betydelig.

Symptomene på heksekost på eple opptrer uregelmessig fra år til år. Et tre kan se friskt ut det ene året, få kraftige symptomer neste år, for så kanskje å være symptomfritt året etter. Dette har sannsynligvis sammenheng med klimatiske forhold. Sykdommen overføres fra tre til tre ved bruk av podekvist som er infisert. Bakterien kan overføres over korte avstander med sugende insekter, men det er trolig av liten betydning i Norge. Eple er eneste kjente vertsplante. Sorten Aroma ser ut til å være spesielt mottakelig. Det finnes ingen kjemiske plantevernmidler som kan bekjempe heksekost på eple. Med hjemmel i Matloven skal kjennskap til eller mistanke om angrep meldes til Mattilsynet. De kan pålegge tiltak for bekjempelse av sykdommen, slik som forbud mot å ta podekvist fra trær som er smittet og at smittede trær må ødelegges.

Heksekost på bartrær

Heksekost på furu og gran forekommer sjelden. De har ikke parasittær årsak, men skyldes genetiske endringer (mutasjoner).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Heksekost på eple i NIBIOs plantevernleksikon

Heksekostsopp i NIBIOs plantevernleksikon

Kirsebærheksekost i NIBIOs plantevernleksikon

Kommentarer (2)

skrev knut Martin Mikalsen

spørsmålet mitt er at jeg har fått Granrust på en hekk jeg har Hva kan jeg gjøre med den så den ikke sprer seg til hele hekken? mvh Knut Martin Mikalsen

skrev Arild Sletten

Hei Det er ikke noe å gjøre med dette. Det finnes ikke sprøytemidler. Spredning vil avhenge av værforholdene, særlig fuktig vær. Du kan jo vurdere å fjerne den delen av hekken som er smittet for å redusere smittepresset, og plante inn en annen eviggrønn plante som kan passe inn med gran. Denne rustsoppen er bare knyttet til gran. Hilsen Arild Sletten

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg