Høyfjellsklokke
Høyfjellsklokke. Nordre Knutshø, Oppdal.
Høyfjellsklokke
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Høyfjellsklokke er en flerårig urt i klokkefamilien som blir inntil 20 centimeter høy og har en eneste smal, himmelblå blomst. Dette er en av våre sjeldneste klokker som finnes over tregrensa i et lite fjellområde i Sør-Norge og i fjellområder i Nord-Norge.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Campanula uniflora
Beskrevet av
Carl von Linné
Rødlistestatus i Norge
NT – Nær truet

Beskrivelse

Høyfjellsklokke er en liten plante som kan bli inntil 20 centimeter høy, men som oftest er den betydelig lavere. De nedre bladene er lansettforma, mens bladene på stengelen er smale. Denne arten har, som det systematiske navnet tilsier, kun én blomst. Blomsten er smalt klokkeforma og lyseblå. Under blomstring peker blomsten skrått nedover, men etter blomstring retter blomsterstengelen seg opp og den modne frukta står opprett.

Utbredelse

Høgfjellsklokker, Abisko, Sverige
Høgfjellsklokker, Abisko, Sverige. 2017.
Høgfjellsklokker, Abisko, Sverige
Av .
Lisens: CC BY NC 3.0

Høgfjellsklokke finnes til over 1800 meters høyde over havet og vokser på rabber og fjellhyller, i hovedsak over tregrensa. Arten er bisentrisk, det vil si at den finnes i ett område i Sør-Norge og ett i Nord-Norge, uten forekomster i mellom disse. I Sør-Norge er den sjelden i et område fra Folldal og Tynset til Oppdal og over til Lom. I nord er arten funnet fra Saltdal til Kvænangen. Verdensutbredelsen er nordvestlige Europa, Island, Grønland, nordlige Nord-Amerika og nordøstlige Asia.

Reproduksjon

Høyfjellsklokkas blomster har som de andre artene i klokkeslekta sekundær pollenpresentasjon der pollenet avsettes på baksida av de umodne arrflikene. Hos denne arten er arrflikene i stand til å bøye eller rulle seg bakover slik at pollen kan plukkes opp og sjølpollinering kan skje, om insektpollinering skulle feile.

Høyfjellsklokke vokser i områder der det kan være ustabil tilgang på pollinerende insekter og undersøkelser har vist at sjølpollinering er utbredt. Fra Island er det vist at noen populasjoner har tatt sjølpollineringa et steg videre idet pollen avsettes direkte på arrene før blomsten åpnes. Disse pollineringsmekanismene varierer trolig mellom ulike populasjoner, men om slik sjølpollinering før blomsteråpning finnes i norske populasjoner er ukjent.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

høyfjellsklokke
Campanula uniflora
Artsdatabanken-ID
100949
GBIF-ID
5411919

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg