Høreorganer er organer for omdannelse av lydbølger til sanseinntrykk. Egentlige høreorganer finnes antakelig bare hos insekter og virveldyr, hos insektene oftest i form av innviklet bygde organer med «trommehinne» og dertil hørende nerveapparat, men også andre former for høreorganer finnes (for eksempel spesialiserte antenner).

Høreorganet hos virveldyr (se øret) består av det egentlige sanseorganet, det cortiske organ, og hjelpeorganer som oppfanger, leder videre og omdanner lydbølgene til mekanisk irritasjon av sansecellene i det cortiske organet. Hos virveldyrene finnes et indre øre og vanligvis øreben og trommehinne, samt hos pattedyr et ytre øre.

Hos lavere virveldyr, som fiskene, er den delen av det indre øret som tilhører hørselorganet, meget svakt utformet, men en del benfisk og bruskfisk kan i hvert fall oppfatte lavfrekvent lyd. Et egentlig sneglehus opptrer først hos krypdyrene og finner sin høyeste utvikling hos pattedyrene. Fiskene mangler øreben, og hos amfibier, krypdyr og fugler finnes bare ett øreben, som tilsvarer stigbøylen i pattedyrets øre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg