Guttasjon på bladene hos hagejordbær
Guttasjonsdråper utskilt gjennom hydatoder langs bladranden hos hagejordbær.
Guttasjon på bladene hos hagejordbær
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Guttasjon er utskillelse av vanndråper med oppløste mineralsalter i spissen av gressblad og på bladtennene hos marikåpe, jordbær og andre planter om morgenen etter en kjølig natt med høy luft- og jordfuktighet. Guttasjon kan også fremkalles ved å sette slike planter under en glassklokke etter å ha vannet dem rikelig. Under disse forholdene er transpirasjonen (fordampningen) fra bladene sterkt nedsatt på grunn av den høye luftfuktigheten.

Faktaboks

Uttale
guttasjˈon
Etymologi
av latin ‘dråpe’

Årsaken til guttasjon er rottrykket, et hydrostatisk trykk som oppstår i ledningsstrengenes vedvev når røttene tar opp vann med oppløste næringssalter uten at det samtidig er noen transpirasjon. Opptak av mineralnæring i rotcellene gjørt at saltkonsentrasjonen øker, vann vil følge etter og vann og mineralnæring vil presses oppover i vedvevet i ledningsstrengene i planten og ut av bladene. Dette skjer gjennom egne vannspalter, hydatoder, som er små porer og omdannete spalteåpninger i bladoverflaten langs bladkanten. I motsetning til spalteåpningene kan vannspaltene ikke åpnes og lukkes. Guttasjonsdråper kan forveksles med dugg. Det siste er imidlertid rent vann, dannet ved kondensasjon av vanndamp i luften. Guttasjonsvæsken inneholder derimot alltid små mengder oppløste mineralnæringsstoffer. Dette kan i visse tilfeller vise seg ved avsetning av slike salter langs bladranden, for eksempel kalsiumsalt hos bergfrue og enkelte andre sildrearter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg