Spiraldans
Spiraldans i regi av den selverklærte heksen og økoaktivisten Starhawk.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 2.0
Gaia
Økologisk bærekraft og holisme er fremtredende ideer innenfor den moderne gudinnebevegelsen. Med inspirasjon fra gresk religion blir Moder Jord (Gaia) ofte identifisert med en gudinne.

Gudinnebevegelsen er en samlebetegnelse på nyreligiøse miljøer og bevegelser som forholder seg til én eller flere gudinner. Gudinnene kan hentes fra norrøn, keltisk, romersk, gresk eller andre religioner, og det er ikke uvanlig å se de ulike gudinnene som fremtredelsesformer av den ene gudinnen, ofte identifisert som Gaia eller Moder Jord. Gudinnen eller gudinnene kan forstås som entiteter, men også som en form for arketyper. De fleste som tar del i gudinnebevegelen, er kvinner som opplever at deres identitet som kvinner styrkes og nyanseres når de påkaller, visualiserer eller leser om gudinnene.

Gudinnebevegelsen er i likhet med wicca en form for nypaganisme, og de to har mye felles. Grensen mellom dem er flytende, men i gudinnebevegelsen er man mindre opptatt av seksuell polaritet, man har ikke noe gradssystem, og man er i større grad enn wicca til stede i det offentlige rom. Gudinnebevegelsen er ingen enhetlig eller organisert bevegelse, men snarere en impuls som blant annet inngår i alternativbevegelsen og New Age.

Blant de historiske forutsetningene for dagens gudinnebevegelse kan nevnes forskere som Marija Gimbutas, som ved hjelp av arkeologiske og andre kilder slo fast at det i oldtiden fantes matriarkater, det vil si kulturer styrt av kvinner og ikke menn. Gudinnebevegelsen kan dermed ses som en form for historisk orientert religiøs feminisme. Store deler av den feministiske oldtidsforskingen er i dag diskreditert, da det ikke finnes vitenskapelig belegg for ideologiske påstander som for eksempel at oldtidens matriarkater ikke kjente til krig.

I England er gudinnebevegelsen i stor grad en intellektuelt preget og drevet fram av forfattere som Merlin Stone. Samtidig har bevegelsen stått bak og dominert store demonstrasjoner for miljøvern og imot krigføring. Et eksempel er 1980-årenes Greenham Common Women's Peace Camp utenfor den militære flybasen Greenham Common, som ble benyttet av både amerikansk og britisk luftvåpen. I Irland er gudinnebevegelsen særlig synlig gjennom The Fellowship of Isis, et Internettbasert fellesskap med medlemmer over hele verden.

På østkysten av USA kan gudinnebevegelsen knyttes til teologer og forfattere som Carol Christ og Mary Daly, mens bevegelsen på vestkysten i større grad er preget av aktivisme. Når jorda er en gudinne, er politikk og religion to sider av samme sak. Særlig innflytelsesrik har ungarsk-amerikanske Zsuzsanna Budapest, født i 1940, vært. Hun etablerte i 1971 en feministisk heksegruppe i Los Angeles, med elementer fra både wicca, gudinnebevegelse og politisk aktivisme. En annen sentral person er Starhawk, født i 1951, som representerer en form for feministisk og politisk wicca som vektlegger økologi. Hun tilhører det San Francisco-baserte fellesskapet Reclaiming, som blant annet arrangerer offentlig ritualer og workshops der et av målene er å forene ånd og politikk. Den norske teologen Jone Salomonsen har samarbeidet tett med Starhawk og Reclaiming.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Mary Daly: When God was a Woman (1978).
  • Carol Christ: Why Women Need the Goddess (1978) og Rebirth of the Goddess (1998)
  • Z. Budapest: The Holy Book of Women's Mysteries (1978)
  • Starhawk: The Spiral Dance (1979)
  • Jone Salomonsen: Når Gud blir kvinne; blant hekser, villmenn og sjamaner i USA (1991) og Enchanted Feminism; Ritual, Gender and Divinity among the Reclaiming Witches of San Francisco (2002)
  • Knut A. Jacobsen: Hyllest til Gudinnen; visjon og tilbedelse av hinduismens store Gudinne (2007). Denne boka ser nyreligiøs gudinnebevegelse i kontrast il førmoderne gudinnetilbedelse slik den fremstår i hinduismen.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg