Paprika. Grønnsakpaprika av rød, gul og grønn type.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Grønnsakpaprika er store frukter med mild smak fra kultivarer i paprikaslekta. Disse fruktene brukes både friske og varmebehandla i ulike matretter.

Det finnes mange fargevarianter. Grønn paprika er umodne frukter. De modne fruktene finnes i ulike fargevarianter, avhengig av kultivar; gule, oransje, hvite, fiolette og røde. Minipaprika er en variant med svært små frukter. Snackpaprika, spisspaprika eller søt paprika er varianter som er smalere, lengre og spissere enn vanlig paprika. Disse variantene er milde og søte.

Paprikafruktene har høyt innhold av både vitamin A og vitamin C. Innholdet øker ved modning og er høyest i rød paprika (367 μg vitamin A, 144 milligram vitamin C). Rød paprika inneholder ellers 259 milligram kalium, 1,9 gram kostfiber, 91 prosent vann og 150 kilojoule tilført energi per 100 gram spiselig vare.

Grønnsakpaprika brukes rå, stekt, bakt, kokt eller hermetisert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg