Grønnburkne
Grønnburkne er enkeltfinna og har grønn midtstilk. Solsemhula, Leka.
Grønnburkne
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Grønnburkne

/Store norske leksikon.

Grønnburkne er en bregneart i småburkneslekta. Bladene er 5 til 20 centimeter høye og sitter i tette tuer. Bladene er tynne, lysegrønne og enkeltfinna. Grønnburkne trives best på kalkrike bergarter, særlig fyllittberg og olivinstein. Den finnes over hele landet.

Faktaboks

Etymologi

viride fra latin, viridis, grønn

Vitenskapelig navn
Asplenium viride
Beskrevet av
William Hudson
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Utseende

Grønnburkne har tette rosetter av tynne og lysegrønne blader som blir mellom 5 og 20 centimeter lange. Bladene er smale og enkeltfinna. Bladstilken er også lysegrønn og den har ei djup renne på oversida og tydelige vingekanter. Bladet har tydelige tenner på småfinnene. Bladene visner som oftest ned om vinteren, men kan stå grønne gjennom vinteren.

Utbredelse

Grønnburkne vokser på kalkholdig berg og finnes ofte på ultrabasisk grunn. Arten finnes over store deler av landet der berggrunnen er av rett type. Det er noen områder der arten er sjelden eller mangler: Østfold, sørlige Hedmark og kystområder på vestlige deler av Sørlandet. Verdensutbredelsen er arktiske områder og fjellområder på den nordlige halvkula.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

grønnburkne
Asplenium viride
Tidligere vitenskapelig navn
Asplenium ramosum L. nom. rejic., Asplenium trichomanes-ramosum L. nom. rejic.
Artsdatabanken-ID
103885
GBIF-ID
2650716

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg