Grå øyeflekk er en sykdom på bygg forårsaket av sekksporesoppen Rhynchosporium secalis. Soppen angriper blad, bladskjeder, snerp og agner. Det utvikles centimeterstore, lyse, gråaktige flekker, med en mørk brun sone rundt, «øyeflekk». Flekkene flyter etter hvert over i hverandre, slik at store partier av bladet drepes, og plantens vekst reduseres tilsvarende. I sentrum av flekkene dannes soppens konidier. De spres med regnsprut til andre deler av planten, og til andre planter.

Foruten bygg kan rug angripes, og en rekke gressarter. I Norge er det angrepet på bygg som er av økonomisk betydning. Sykdommen utvikles sterkt i vedvarende fuktig og kjølig vær. Høy luftfuktighet er nødvendig både for at sporene skal dannes i flekkene, og for at de skal kunne spire etter spredning. Det tar normalt 12–14 dager fra en spore har landet på et blad, til en flekk er utviklet og sporer produsert. Soppen overlever både på frø og planterester. Beising er derfor bare effektivt dersom en sår på usmittet jord, i praksis vil det si jord det ikke har vært bygg på de siste to år.

Grå øyeflekk er en av de viktigste sykdommene på bygg i Norge. Avlingstapene kan lett bli 15–20 prosent, og enda høyere i ekstreme tilfeller med mye nedbør og lav temperatur. Det er store sortsforskjeller i mottagelighet, seksradssortene er meget mottagelige, mens toradssortene blir ofte mindre skadet. Sykdommen kan bekjempes ved vekstskifte i to år og ved beising av såkornet. Kjemisk bekjempelse i veksttiden skjer med systemisk virkende soppmidler, etter en nøye vurdering av kornets utviklingsgrad, soppens utbredelse i åkeren, og de rådende klimatiske forhold.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Grå øyeflekk i NIBIOs plantevernleksikon

Grå øyeflekk i gras i NIBIOs plantevernleksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg