Tomte-gløgg
Tomte-gløgg, vinflaske, mandler, rosiner, drikkekrus fra 1970.
Av /Oslo Museum/Digitalt Museum.
Lisens: CC BY SA 4.0

Gløgg er en varm drikk, oftest av rødvin og/eller brennevin, tilsatt sukker, mandler og rosiner, krydret med krydder som kanel, nellik og appelsin- eller pomeransskall. Ordet gløgg stammer fra det svenske uttrykket «glödat vin» og er fra begynnelsen av 1600-tallet. «Glödat» betyr oppvarmet og kommer av tilberedningen.

Faktaboks

Også kjent som
tysk Glühwein, fransk brûlot

Historie

Gløgg er den skandinaviske varianten av «mulled wine» eller «glühwein», altså varm, krydret vin. Drikken har en lang historie. I middelalderen ble den kalt for «Ypocras» eller «Hipocras» etter den greske legen Hippokrates. Den ble holdt for å være en svært helsebringende drikk som skulle hjelpe mot en rekke sykdommer, spesielt skulle den være god for fordøyelsen og hjelpe mot vinterdepresjoner. På 1600-tallet begynte franskmenn å servere varm konjakk med smeltet sukker. Senere ble konjakk erstattet med vin. Også på de tyske slottene varmet man opp rødvin, tilsatte forskjellige kryddere og drakk «glühwein». Drikken bredte seg i årene som fulgte til flere europeiske land, blant annet til Sverige og Danmark.

I Skandinavia

I Skandinavia har man drukket varm vin i alle fall siden 1600-tallet, sannsynligvis tidligere. Vin ble ansett å være både sunt og helsebringende, og da den svenske nasjonalhelten Gustav Vasa uttrykte stor entusiasme for varm vindrikk, ga det også denne drikken en betydelig prestisje. Især var hans egen favoritt etterspurt, en blanding av rødvin, sukker, honning, kanel, ingefær, kardemomme og nelliker. Ordet gløgg dukket opp på 1600-tallet, og drikken ble senere også mer utbredt.

Juledrikk

Det var først på slutten av 1800-tallet at gløgg ble en juletradisjon i Sverige. Tradisjonen ble hjulpet godt på vei av driftige forretningsfolk, og omkring år 1900 fant svenske spritfabrikanter på å forsyne gløggflaskene med fargerike etiketter med julenisser og andre julefigurer. I likhet med mange andre svenske juletradisjoner, for eksempel Luciadagen, julestjerner og halmbukker, tok også gløgg veien til Norge.

I dag finnes det gløgg i mange varianter – med eller uten alkohol. Julegløgg er tradisjon for mange, og den krydrede lukten forbindes ofte med jul og juleselskaper. Gløgg serveres gjerne med pepperkaker eller lussekatter.

Tilberedning

Gløgg lages av både rødvin og hvitvin, brennevin og konjakk som tilsettes sukker og krydder. Ved servering av alkoholfri gløgg, tilsettes kun vann eller den drikkes som den er. De vanligste kryddertilsetningene er kanel, kardemomme, kryddernellik, rosiner, appelsinskall og mandler. Krydderblandingen blandes med alkohol eller vann og varmes forsiktig opp til kokepunktet. Deretter tilsettes gjerne de tørkede fruktene og mandlene. Gløgg drikkes gjerne av egne glass, kopper eller krus.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg